Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί τοποθετήθηκε σήμερα (20/10) στην Εθνοσυνέλευση για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών. Η συζήτηση έγινε μέσα σε κλίμα πολιτικών εντάσεων. Κατήγγειλε ότι σε ορισμένες περιοχές σχεδιάζεται εξέγερση υπό την ηγεσία ακροαριστερών και υπεραριστερών ομάδων.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Ανυπότακτης Γαλλίας. Το κόμμα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε, με χαλκευμένα στοιχεία και μέσω των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, να της επιρρίψει την ευθύνη για τη δημιουργία των επεισοδίων.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ενόψει των προεδρικών εκλογών, δημοσίευσε ανάρτηση στο X στις 20 Οκτωβρίου 2026, σε τόνο προειδοποίησης. Ανέφερε την άνοδο των κατηγοριών εναντίον τους από τον Νταβίντ Λισνάρ, τον Ζεράρ Λαρσέρ, εκπροσώπους της ακροδεξιάς και εκπομπές του οπτικοακουστικού συστήματος της κυβέρνησης, καθώς και τις διαδηλώσεις πολιτοφυλακών της ακροδεξιάς στη Λιόν το προηγούμενο βράδυ. Τα παραπάνω, έγραψε, τον κάνουν να φοβάται προκλήσεις που συχνά χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιόδους κρίσης κυβερνήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι σύμμαχοί τους. Κάλεσε τα μέλη και τους συμπαθούντες της προεδρικής εκστρατείας σε επαγρύπνηση, σύνεση και αυτοσυγκράτηση.
Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε ότι υπάρχει δικαίωμα αμφισβήτησης της Ανυπότακτης Γαλλίας. Σε μια δημοκρατία, πρόσθεσε, δεν χειραγωγείται η αλήθεια για να εξαλειφθεί ένας αντίπαλος και δεν στήνεται προπέτασμα καπνού για να αγνοηθούν τα αιτήματα των μαθητών λυκείου και των εργαζομένων.
Η Σιριέν Σατλέν, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Εθνοσυνέλευση, είπε ότι η κυβέρνηση κλειδώνεται σε ρητορική αποδιοπομπαίου τράγου. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις.

































