ΚΑΙΡΟΣ · LIVE13°CΝεφώσεις67% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η Ουκρανία μένει χωρίς πυραύλους Patriot και οξύνεται η σύγκρουση Ζελένσκι με Τραμπ

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 44

Η Ουκρανία μένει χωρίς πυραύλους Patriot και οξύνεται η σύγκρουση Ζελένσκι με Τραμπ

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, που επικαλείται πηγή ενήμερη για την κατάσταση, η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον πυραύλους για το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot. Έτσι, το Κίεβο μένει πιο εκτεθειμένο σε ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

Η εξέλιξη συμπίπτει με δημόσια αντιπαράθεση που γίνεται όλο και εντονότερη ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αφορμή στάθηκε η συμφωνία για εισαγωγές ρωσικού ντίζελ που σύναψε ο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει την Ουκρανία να τερματίσει τις επιθέσεις της κατά των πετρελαϊκών υποδομών της Ρωσίας.

Απαντώντας στη συμφωνία για το ντίζελ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ένιωσε προδομένος και γνωστοποίησε πως η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να πλήττει ρωσικά διυλιστήρια.

Υψηλό κόστος και παγκόσμια έλλειψη των Patriot

Ήδη από την άνοιξη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί ότι τα αποθέματα της Ουκρανίας σε πυραύλους Patriot αμερικανικής κατασκευής εξαντλούνται. Οι πύραυλοι αυτοί συγκαταλέγονται στα λίγα αμυντικά μέσα που μπορούν να καταρρίπτουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Είναι, όμως, πολύ ακριβοί και δυσεύρετοι παγκοσμίως. Άλλες χώρες έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ή έχουν επιχειρήσει να ενισχύσουν τα δικά τους αμυντικά συστήματα στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν.

Η πηγή που μίλησε στο CNN ανέφερε ότι «σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι από την τελευταία (ρωσική) επίθεση δεν αναχαιτίστηκαν λόγω έλλειψης πυραύλων» Patriot. Από τη νύχτα έως το πρωί της Τετάρτης, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Κίεβο και στόχευσαν ενεργειακές υποδομές στο Χάρκοβο. Στο Κίεβο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25.

Νωρίτερα, η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε τέσσερις ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αμυνόμενη απέναντι στην επίθεση. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι χρησιμοποίησε τους τελευταίους Patriot που διέθετε.

Όχι η πρώτη πλήρης εξάντληση

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία μένει εντελώς χωρίς πυραύλους Patriot. Τον Αύγουστο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο CNN ότι οι ημέρες του περνούν σε «εκατομμύρια» τηλεφωνήματα με συμμάχους, καθώς προσπαθεί να κλείσει συμφωνίες για επιπλέον Patriot. Τότε ανέφερε ότι η χώρα είχε μόλις το ένα δέκατο των πυραύλων αναχαίτισης που χρειάζονταν επειγόντως.

Τον Σεπτέμβριο ο Ζελένσκι φάνηκε πιο αισιόδοξος και ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία «θα λάβει άδεια για την κατασκευή πυραύλων Patriot» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άδεια, όμως, δεν δόθηκε ποτέ.

Η ένταση ανάμεσα στους προέδρους Ουκρανίας και ΗΠΑ φτάνει πλέον στο αποκορύφωμά της. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις καυσίμων, παρότι η Μόσχα συνέχιζε να βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Έφτασε μάλιστα να ανακοινώσει μια «συμφωνία με άμεση ισχύ» για πάγωμα των επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές, η οποία δεν υπήρξε ποτέ.

Για να δικαιολογηθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «θέλουν και οι δύο συμφωνία».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα μπορούσε να δεχθεί τον τερματισμό των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία μόνο εάν του δοθούν «τουλάχιστον» περισσότεροι Patriot. Πρόσθεσε ότι «η αμερικανική απάντηση ήταν να αποδυναμώσει την υπηρεσία της Starlink».

Την Τετάρτη επανέλαβε το αίτημα για περισσότερα αποθέματα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει όλα τα αποτελεσματικά και απαραίτητα εργαλεία για να φέρει την ειρήνη πιο κοντά μέσω της δύναμης, της δικαιοσύνης και της πίεσης στον επιτιθέμενο. Ζητάμε επιπλέον πακέτα πυραύλων Patriot για την Ουκρανία», δήλωσε.

Ντίζελ, ο πόλεμος και οι πύραυλοι αναχαίτισης

Υπό την πίεση των ενδιάμεσων εκλογών, ο Αμερικανός πρόεδρος αποδίδει ολοένα περισσότερο την άνοδο των τιμών του ντίζελ παγκοσμίως στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Κι αυτό, μολονότι ο πόλεμος στο Ιράν έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην εκτίναξη των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα επίσης με το CNN, η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποίησε την Ουκρανία και τους συμμάχους στην Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναστείλουν τις ευρωπαϊκές αγορές αμερικανικών όπλων και την ανταλλαγή πληροφοριών για την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει τα πλήγματα σε βάθος κατά ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αναστείλει τις ευρωπαϊκές αγορές όπλων, θα απειληθούν τυχόν μελλοντικές αποστολές των πυραύλων αναχαίτισης Patriot που χρησιμοποιούνται εναντίον βαλλιστικών πυραύλων.

Μερική μόνο η επαναφορά του Starshield

Η εξάντληση των Patriot δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ουκρανίας. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης διαταραχές στην ανταλλαγή πληροφοριών και περιορισμούς στη στρατιωτικής ποιότητας έκδοση του Starlink του Έλον Μασκ, που ονομάζεται Starshield.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι αιφνιδιάστηκαν αυτή την εβδομάδα από περιορισμό του Starshield, ο οποίος διέκοψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την εφοδιαστική και την αναχαίτιση επιθέσεων με αεροσκάφη τζετ.

Έως την Πέμπτη οι λειτουργίες είχαν αποκατασταθεί εν μέρει. Ουκρανοί αξιωματούχοι, πάντως, επισήμαναν ότι παραμένουν ορισμένα ζητήματα στη χρήση τους για στρατιωτικά μέσα υψηλής ταχύτητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, είπε ότι τα συστήματα Starshield ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τελούν υπό τον έλεγχό της. Τυχόν περιορισμοί στην ταχύτητα ή στη χρήση τους, πρόσθεσε, εξαρτώνται από τον αμερικανικό στρατό και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο CNN ότι «αυτή τη στιγμή, οι λειτουργίες του Starshield έχουν επανέλθει και συνεχίζονται». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες επιβλήθηκαν οι χθεσινοί περιορισμοί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ. Το πρωί της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερα από 850 επιθετικά drones από τα μεσάνυχτα, «σε μια στιγμή που η ταχύτητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων περιορίζεται τεχνητά».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, Ντένις Σιένικ, επιβεβαίωσε ότι οι ταχύτητες του Starshield έχουν βελτιωθεί, χωρίς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως. «Ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο», είπε.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies