Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες για το 2026 πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 3 Νοεμβρίου. Στην πλατφόρμα pothen.gr καλούνται να μπουν περίπου 300.000 υπόχρεοι.
Όσοι χρειαστεί να διορθώσουν τη δήλωσή τους έχουν περιθώριο ενός μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
Ανάμεσα στις αλλαγές που ισχύουν φέτος είναι και η χωριστή υποβολή από τους συζύγους, αφού ο καθένας καταθέτει πλέον τη δική του δήλωση Πόθεν Έσχες. Στα στοιχεία που καταχωρίζονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα υπόλοιπα και η περιουσιακή κατάσταση της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
Πώς προχωρά η διαδικασία
Την ίδια ώρα, η συμπλήρωση διευκολύνεται με αυτόματη άντληση από διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Από εκεί έρχονται επενδύσεις όπως ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και προθεσμιακές καταθέσεις, μαζί με τραπεζικά υπόλοιπα, καταθέσεις και πιστωτικές κάρτες.
Με τον ίδιο τρόπο αντλούνται τα υπόλοιπα δανείων από τράπεζες και ιδιώτες, καθώς και οι θυρίδες. Αν ο υπόχρεος είναι μέτοχος, εταίρος ή διαχειριστής σε εταιρείες, σχετικά στοιχεία μπορούν να εμφανιστούν στη δήλωση μέσω της διασύνδεσης με το ΓΕΜΗ.
Τα εισοδήματα λαμβάνονται από τη φορολογική δήλωση Ε1 και η ακίνητη περιουσία από το Ε9. Σε αγοραπωλησία ακινήτου ζητούνται επιπλέον το συμβόλαιο και το τίμημα της συναλλαγής. Στοιχεία για τα μεταφορικά μέσα αντλούνται επίσης από το Ε1.

































