Η γιορτή σήμερα 2 Οκτωβρίου φέρνει μαζί της, σύμφωνα με το εορτολόγιο, πολύ γνωστά και αγαπημένα ονόματα.
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Οκτωβρίου Κυπριανός (Κυπριανή) Ιουστίνη (Ιουστίνα, Ιούστα, Γιούστα, Γιουστίνα, Γιουστίνη) Ποιον Άγιο τιμά η Εκκλησία Η γιορτή σήμερα έχει αφιερωθεί στον Άγιο Ιερομάρτυρα Κυπριανό και την Αγία Μάρτυρα Ιουστίνα την Παρθένο.Άγιος Κυπριανός και Αγία Ιουστίνη Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης.
Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα.
Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό.
Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης.
Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Πράγματι, αυξήθηκε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος.
Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό τον διέβαλαν στον Δέκιο.
Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνη.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.
Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι.
Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.
Φωτογραφία: Marina Koutsoumpa Με πληροφορίες από Saint...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































