ΚΑΙΡΟΣ · LIVE22.5°CΣχεδόν αίθριος53% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Επτά μήνες από τον νόμο για Συλλογικές Συμβάσεις: Τι έχει γίνει και τι όχι - Νέα στοιχεία από το υπ. Εργασίας

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 32



Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι νόμος του κράτους από τον Φεβρουάριο του 2026.

Είχε  προηγηθεί η υπογραφή της από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕΕ και εργοδοτικοί σύνδεσμοι) τον Νοέμβριο του 2025.

Χαρακτηρίστηκε ιστορική τομή, που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και θα οδηγήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Η Κοινωνική Συμφωνία παρουσιάστηκε ως «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων», που δίνει οριστικό τέλος στους μνημονιακούς περιορισμούς.

Μόνο που όπως ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους στο in διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος και ο Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων Γιάννης Κουζής, η αποκατάσταση προμνημονιακών κεκτημένων είναι περιορισμένη.

Για παράδειγμα επανέρχεται η αρχή της πλήρους μετενέργειας, δηλαδή εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι κανονιστικοί όροι της συλλογικής σύμβασης εργασίας και έπειτα από την παρέλευση της τρίμηνης παράτασης, μέχρι τη σύναψη νέας συλλογικής ή ατομικής σύμβασης.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς  ακόμα και αυτή η επαναφορά είναι «κολοβή», αφού πριν τα μνημόνια ίσχυε εξάμηνη παράταση, ενώ αφήνει παραθυράκια για υπογραφή ατομικών συμβάσεων έπειτα από την παρέλευση του τριμήνου.Στις θετικές αλλαγές είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις μπορούν να επεκτείνονται πιο εύκολα στο σύνολο ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματος, αρκεί να καλύπτουν το 40% των εργαζομένων, από 50% που ίσχυε πριν.

Το όριο παρακάμπτεται πλήρως αν τη σύμβαση υπογράφει η ΓΣΕΕ με μία εθνική εργοδοτική οργάνωση, την πιο αντιπροσωπευτική στον κλάδο.

Όμως η βελτίωση αυτή δεν καταργεί μνημονιακούς περιορισμούς, αλλά προηγούμενα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έχει διευκρινίσει ο καθηγητής κ.

Κουζής.  Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία παρά τις ελλείψεις και τα τρωτά της, θεωρείται θετικό βήμα που θα «ξεκλειδώσει» την υπογραφή ΣΣΕ, αυξάνοντας την κάλυψη των εργαζομένων από αυτές.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις συλλογικές συμβάσεις Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα των συλλογικών συμβάσεων, επτά και πλέον ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 22.5 °C · 53%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies