Στην πρώτη άτυπη ψηφοφορία για την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση ως επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαβουλεύσεων την Πέμπτη και αποσκοπεί στην αποτίμηση της βιωσιμότητας των υποψηφιοτήτων.
Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.Οι επτά υποψήφιοι είναι η Μισέλ Μπατσελέ από τη Χιλή, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα από τον Ισημερινό, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι από την Αργεντινή, η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν από την Κόστα Ρίκα, ο Ολάρα Οτούνου από την Ουγκάντα, η Κάρολιν Ροντρίγκες Μπίρκετ από τη Γουιάνα και ο Μάκι Σαλ από τη Σενεγάλη.
Οι Μαλδίβες είχαν προτείνει τη Βιρτζίνια Γκάμπα ντε Ποτζέτερ, αλλά απέσυραν την υποψηφιότητά της στις 25 Μαρτίου.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Ιούλιο, πρέσβης Ζενόν Μουκόνγκο Νγκάι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με δηλώσεις του αμέσως ύστερα από το τέλος της διαδικασίας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος της άτυπης ψηφοφορίας για την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις τρεις προβλεπόμενες επιλογές – «ενθαρρύνεται», «αποθαρρύνεται» και «χωρίς γνώμη» – και τη συμμετοχή και των 15 μελών του Συμβουλίου.
Όπως δήλωσε, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν εμπιστευτικά για τα αποτελέσματα μέσω των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών που υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους, ενώ θα ενημερωθεί και η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης.
Δεν πέρασε η ελληνική πρόταση για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων Απέφυγε να δημοσιοποιήσει αριθμούς, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο απεφάνθη να διατηρήσει τη διαδικασία κλειστή, με σκοπό να περιοριστούν οι εικασίες, παρά τις ενστάσεις δημοσιογράφων ότι η μυστικότητα υπονομεύει τη διαφάνεια.
Διευκρίνισε επίσης ότι δεν ορίστηκε ακόμα ημερομηνία για τον επόμενο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της Δανίας.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Να τονιστεί ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































