ΚΑΙΡΟΣ · LIVE26.7°CΣχεδόν αίθριος36% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 117



Σε μια απόφαση-σταθμό που πρόκειται να αναδιαμορφώσει ριζικά το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής στην Ευρώπη προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας την πρόταση για τη ρύθμιση των Νέων Γονιδιωματικών Τεχνικών (ΝΓΤ) στα φυτά.

Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει στη διευκόλυνση της χρήσης καινοτόμων βιοτεχνολογικών εργαλείων, όπως τα «μοριακά ψαλίδια» CRISPR, με σκοπό να αναπτυχθούν καλλιέργειες πιο ανθεκτικές σε παράσιτα, ασθένειες, αλλά και στις ακραίες συνθήκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, όπως η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών και θα μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει δύο χρόνια αργότερα.

Τι είναι οι ΝΓΤ και πώς διαχωρίζονται από τα παραδοσιακά μεταλλαγμένα Η βασική ειδοποιός διαφορά των Νέων Γονιδιωματικών Τεχνικών εν συγκρίσει με τους κλασικούς Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) έγκειται στο ότι δεν εισάγεται ξένος γενετικός κώδικας στο φυτό.

Αντίθετα, οι τεχνικές αυτές τροποποιούν αποκλειστικά το ήδη υπάρχον γονιδίωμα του ίδιου του φυτού ή προσθέτουν ισοδύναμο υλικό, επιταχύνοντας μια διαδικασία που στη φύση θα απαιτούσε δεκαετίες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Ο νέος κανονισμός χωρίζει τα φυτά ΝΓΤ σε δύο σαφείς κατηγορίες: Κατηγορία 1 (ΝΓΤ-1): Περιλαμβάνει φυτά που θεωρούνται ισοδύναμα με τις συμβατικές ποικιλίες.

Για αυτά, οι εθνικές αρχές θα επαληθεύουν την κατάστασή τους, αλλά οι απόγονοί τους δεν θα απαιτούν πρόσθετους ελέγχους ή ειδική σήμανση.

Πάντως, μετά από απαίτηση του Κοινοβουλίου, φυτά που τροποποιούνται για να αντέχουν σε ζιζανιοκτόνα δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.

Κατηγορία 2...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
· Large study links breakfast timing to lifespan
· Sugary drinks linked to stomach cancer for the first time
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 26.7 °C · 36%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies