Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές – Οι περιοχές που πρωταγωνιστούν Ημερομηνία:
Σήμερα 30/5/2026, 20:36 - Εμφανίσεις: 22
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν την ανοδική πορεία οι τιμές στα ακίνητα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκπέμπει ηχηρό προειδοποιητικό σήμα για την αγορά ακινήτων, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν πλέον ξεπεράσει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2008.
Τα ακίνητα Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που εξέθεσε ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός στο πλαίσιο της 6ης Premium Real Estate Expo 2026, τα οποία αναφέρουν ότι η ελληνική αγορά ακινήτων διέμεινε σε ανοδική τροχιά και το 1ο τρίμηνο του 2026, σε ό,τι αφορά τη Μέση Ζητούμενη Τιμή (ΜΖΤ) πώλησης και ενοικίασης κατοικίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Πάντως, οι ρυθμοί αύξησης των ΜΖΤ εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, ενώ σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων καταχωρούνται πρώτα ίχνη σταθεροποίησης.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για ακίνητα παραμένει ισχυρή, με τις αναζητήσεις στα κανάλια του Spitogatos να καταγράφουν άνοδο 12% σε ετήσια βάση, παρά τη μείωση του όγκου συναλλαγών στις πωλήσεις κατοικιών.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό διατηρείται έντονο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα και την υψηλότερη μέση τιμή αναζήτησης κατοικίας.
Οι ΜΖΤ πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,9% το 1ο τρίμηνο του 2026 εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 8,8%.
Ο κύριος Μελαχροινός επισήμανε ότι, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», οι τιμές στην αγορά κατοικίας θα ήταν αισθητά χαμηλότερες τόσο φέτος όσο και πέρυσι, εάν δεν υπήρχε η επίδραση του προγράμματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.
Όπως ανέφερε επί του θέματος: «Οι τιμές θα ήταν αρκετά χαμηλότερες και φέτος και πέρυσι, εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες κατοικιών».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"...