Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
10 °C 40%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Πακιστάν: Ο επιδέξιος σχοινοβάτης της διπλωματίας - Βοηθά το Ιράν δίχως να προκαλεί τις αμερικανικές κυρώσεις
Ημερομηνία: Σήμερα 17/5/2026, 08:16 - Εμφανίσεις: 25



O αμερικανικός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχει διακόψει πλήρως τη ροή αγαθών προς και από τα λιμάνια του Ιράν.

Είναι άλλη μια ισχυρή γροθιά της Ουάσιγκτον που ήρθε να προστεθεί στις κυρώσεις και στην ευρύτερη στρατηγική μέγιστης πίεσης.

Το Πακιστάν όμως προχώρησε σε μια κίνηση εξαιρετικά ανακουφιστική για τη Τεχεράνη.

Στα τέλη Απριλίου, το Πακιστάν άνοιξε τις διαδρομές διαμετακόμισης από το Πακιστάν προς το Ιράν δίνοντας τη δυνατότητα να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης Τραμπ, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον χάρτη, πρόκειται για έξι διαδρομές διαμετακόμισης που συνδέουν τρία πακιστανικά λιμάνια -το Καράτσι, το Πορτ Κάσιμ και το Γκουαντάρ- με τα ιρανικά συνοριακά περάσματα στο Γκαμπντ και το Ταφτάν μέσω κεντρικών σημείων στο Μπαλουχιστάν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Ιδιαίτερη σημασία έχει ο διάδρομος Γκουαντάρ-Γκαμπντ, ο συντομότερος από αυτούς τους δρόμους.

Η ενεργοποίησή του μειώνει τον χρόνο μεταφοράς αγαθών από τα πακιστανικά λιμάνια προς τα ιρανικά σύνορα από περίπου 16-18 ώρες σε μόλις δύο έως τρεις ώρες, μειώνοντας πολύ σημαντικά το μεταφορικό κόστος και επιταχύνοντας τις χερσαίες εμπορικές ροές.

Εξετάζοντας τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης στις σχέσεις Πακιστάν-ΗΠΑ, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, Τζιόρτζιο Καφιέρο, σημειώνει ότι οι νέοι αυτοί διάδρομοι εγείρουν αναπόφευκτα ευαίσθητα ζητήματα γύρω από τις αμερικανικές κυρώσεις που αποσκοπούν να στραγγαλίσουν πλήρως οικονομικά το Ιράν.

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); «Η κατάσταση, περιπλέκεται από την ανάπτυξη εκτεταμένων υποδομών από την πακιστανική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση του εμπορίου με το βαριά κυρωμένο Ιράν» σημειώνει σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft.

Το Ισλαμαμπάντ είναι αντιμέτωπο με την πρόκληση να εξασφαλίσει ότι τα φορτία που προορίζον...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
ARTICLES
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
10 °C 40%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies