Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα Ημερομηνία:
Σήμερα 9/4/2026, 06:44 - Εμφανίσεις: 12
Το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης παραμένει ψηλά στην ατζέντα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν και παρατηρούνται τα πρώτα ίχνη παύσης της συνεχούς ανόδου των τιμών – τουλάχιστον στη χώρα μας.
Οπως διαφαίνεται από εθνικά (ΤτΕ) και ευρωπαϊκά (Eurostat) στοιχεία, η αύξηση των τιμών κατοικίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε μόλις 0,5% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2025, λίγο κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό της ευρωζώνης, που υπολογίζεται σε 0,6%.
Η τριμηνιαία αύξηση ήταν πολύ μεγάλη σε χώρες όπως η Σλοβενία (5,1%), η Ουγγαρία (4,2%), η Πορτογαλία (4%) και η Κροατία (3,4%).
Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2024, όμως, η αύξηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκε σε 7,6% στη χώρα μας, έναντι 5,2% στο σύνολο της ευρωζώνης.
Αν και η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη, η χώρα μας είναι στη 10ηη θέση της σχετικής λίστας, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε άλλες χώρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 21,2%, ενώ στην Πορτογαλία έφτασε το 18,9%.
Πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών κατέγραψαν επίσης Κροατία (16,1%), Ισπανία (12,9%), Σλοβακία (12,8%) και Βουλγαρία (12,6%).
Νέο πλήγμα στα νοικοκυριά Πάντως, ακόμα κι αν οι τιμές για την αγορά ή και την ενοικίαση κατοικίας πλησιάζουν το «ταβάνι» τους, τα νοικοκυριά έρχονται σήμερα αντιμέτωπα με τη νέα ενεργειακή κρίση που ανεβάζει στα ύψη το κόστος συντήρησης της κατοικίας.
Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γέργκενσεν έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα στο προσεχές μέλλον, και έχει καλέσει τους ευρωπαίους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση καυσίμων, οδηγώντας λιγότερο και κάνοντας λιγότερα αεροπορικά ταξίδια.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Η ενεργειακή κρίση είναι ακόμα πιο ανησυχητική για την Ελλάδα, όπου τα νοικοκυριά αναφέρουν στο υψηλότερο ποσοστό (19%, μαζί με τη Βουλγαρία) ό...