EE: Σύσταση για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα Ημερομηνία:
Σήμερα 11/3/2026, 07:12 - Εμφανίσεις: 15
Η Ε.Ε. αναζητά νέους τρόπους για να περιορίσει τις πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από τις αυξήσεις στην ενέργεια, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η ασιγουριά γύρω από το Ιράν απειλούν να προκαλέσουν νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη να μειώσουν στο ελάχιστο τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό να περιοριστεί άμεσα το κόστος για τους καταναλωτές και να αποτραπεί μια νέα ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, μια τέτοια μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση έως και 200 ευρώ για ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό αφενός να περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές ενέργειας και αφετέρου να επιταχύνει τη μακροπρόθεσμη μετάβαση της Ευρώπης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Η Επιτροπή τονίζει ότι η φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να εφαρμοστεί με προσοχή και να μην θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα των κρατών-μελών.
Για τον λόγο αυτό προτείνεται η μείωση του ΦΠΑ να είναι στοχευμένη και προσωρινή, ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές χωρίς να δημιουργήσει μόνιμα ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά.
Παράλληλα, τα κράτη καλούνται να σχεδιάσουν τα μέτρα τους έτσι ώστε να στηρίζουν κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. προσπαθεί να θέσει σε κινητοποίηση μεγάλες επενδύσεις για να μειώσει τη μακροπρόθεσμη εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Κομισιόν σχεδιάζει να θέσει σε κινητοποίηση περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με σκοπό τη χρηματοδότησ...