Λούβρο: Από την «κλοπή του αιώνα» σε πλημμύρα - Ζημιές σε εκατοντάδες βιβλία στο Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Ημερομηνία:
7/12/2025, 21:08 - Εμφανίσεις: 8
Τα προβλήματα για το Λούβρο στη Γαλλία συνεχίζονται.
Στις 26 Νοεμβρίου, βρώμικο νερό πλημμύρισε μία από τις αίθουσες της βιβλιοθήκης των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, προκαλώντας ζημιές και απώλειες σε εκατοντάδες βιβλία και έγγραφα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως τονίζει η Le Figaro.
Η αιτία του περιστατικού ήταν μια διαρροή στο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, η οποία ανέδειξε για ακόμα μία φορά την επιδείνωση της κατάστασης του πιο επισκέψιμου μουσείου στον κόσμο.
Το συμβάν κατεγράφη λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη θεαματική ληστεία κοσμημάτων, που είχε αποκαλύψει κενά στην ασφάλεια του Λούβρου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τα έργα που υπέστησαν ζημιές και απώλειες περιλαμβάνουν περιοδικά αιγυπτιολογίας και επιστημονικά βιβλία, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή έρευνας για επιστήμονες στη Γαλλία και διεθνώς.
Musée du Louvre : plusieurs centaines d’ouvrages d’égyptologie endommagés par une fuite d’eau ➡ https://t.co/QBnyN4AjNa pic.twitter.com/a4QojP55iQdocument.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); — Le Parisien | Paris (@LeParisien_75) December 7, 2025 Σε δήλωσή του στο BFMTV, ο Φράνσις Στάινμποκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του μουσείου, δήλωσε ότι οι ζημιές και απώλειες σχετίζονται με «μεταξύ 300 και 400 έργων», με τα παλαιότερα να ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα.
Αποτελεί περιοδικά, βιβλία αναφοράς και αρχαιολογικά τεύχη.
Πάντως, όπως διευκρίνισε, «δεν πρόκειται για ανεκτίμητα έργα που χάθηκαν».
Τα βιβλία έχουν ήδη μεταφερθεί, ανοιχτεί και υφίστανται λεπτομερή διαδικασία αποξήρανσης «σελίδα προς σελίδα».
«Θα στεγνώσουν, θα σταλούν στον βιβλιοδέτη για αποκατάσταση και θα επιστρέψουν στα ράφια», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι, παρότι πρόκειται για ιδιαίτερα χρήσιμους τόμους, δεν είναι μοναδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ο Στάινμποκ παραδέχτηκε ότι η παλαιότητα του υδραυλικού δικτύου ήταν «γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια».