Μάικλ Κίματζ: Σπατάλη χρόνου η πολιτική Τραμπ απέναντι στη Ρωσία Ημερομηνία:
Σήμερα 11/11/2025, 06:08 - Εμφανίσεις: 11
Καθηγητής Ιστορίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής, ειδικός στον Ψυχρό Πόλεμο και τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, επικεφαλής του Ινστιτούτου Kennan στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Γούντροου Ουίλσον, ένα think tank που αποτελούσε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Μάικλ Κίματζ είδε την άνοιξη αυτό το τελευταίο να σαρώνεται από τον κυκλώνα περικοπών που εφάρμοσε το Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) του Έλον Μασκ.
Κι εντούτοις, μιλώντας στα «ΝΕΑ» λίγο πριν συμμετάσχει διαδικτυακά στο Athens Security Forum, ο ίδιος μας θυμίζει να μην υποτιμούμε τις αντοχές και την ανθεκτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Κατ’ αρχάς, κύριε Κίματζ, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι συνέβη με το Ινστιτούτο Kennan και, γενικότερα, με το Wilson Center, από τότε που η ομάδα του Έλον Μασκ έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος του τον Απρίλιο;googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Εκτοτε, το Ινστιτούτο Kennan αναδημιουργήθηκε και έγινε ανεξάρτητος οργανισμός.
Η αποστολή του παραμένει παρόμοια με κείνη που είχε και στο παρελθόν: να παρέχει υψηλής ποιότητας, αμερόληπτη ανάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και να διαθέτει αυτή την ανάλυση σε υπευθύνους χάραξης πολιτικής, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό.
Πώς εξηγείτε αυτόν τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ 2.0 κατά της εμπειρογνωμοσύνης (και της έρευνας, και της επιστήμης, και…); Δεν θα έλεγα ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο κατά της εμπειρογνωμοσύνης.
Πράγματι, είναι γενικά σκεπτική απέναντι στους «ειδικούς», μια στάση που έχει κάποια πολιτισμική απήχηση στην αμερικανική ζωή.
Εχουν κλείσει ή περικοπεί πολλές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον, αν και πολλές παραμένουν ανέπαφες.
Αλλά η εμπειρογνωμοσύνη είναι πιθανώς ένα δευτερεύον ζήτημα εδώ.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Το θέμα είναι να επιδειχθεί η δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας, να συγκεντρωθεί η λήψη αποφάσεων στον Λευκό Οίκο και να ελαχιστοποιηθεί η ομοσπονδιακή γραφει...