Ευρώπη: Πόσο στοιχίζει το αμυντικό τείχος - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι αμφιβολίες Ημερομηνία:
Σήμερα 15/10/2025, 18:20 - Εμφανίσεις: 16
Οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επαναφέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στα κράτη μέλη.
Η Κομισιόν επιδιώκει μια πλήρη αναθεώρηση του τρόπου του στρατιωτικού σχεδιασμού και προμηθειών στην Ένωση και ρίχνει δισεκατομμύρια ευρώ για να χτίσει το λεγόμενο αμυντικό της τείχος που θα προστατεύσει το μπλοκ.
Κούρσα εξοπλισμένων: Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι απειλές των επιθετικών drones και από την άλλη τα τα αμυντικά συστήματα κατά των drones «Οι πρόσφατες επιδρομές στους ουρανούς μας αποτελούν μέρος ενός μοτίβου αυξανόμενων απειλών.
Είναι υβριδικός πόλεμος.
Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να ανταποκριθεί και να προστατεύσει τους ουρανούς μας» έγραψε πρόσφατα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο φόβος της Ρωσίας και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παρατηρήσει απότομη αύξηση των πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Οργανισμού Άμυνας της ΕΕ, δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι υποψιάζονται τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τις πτήσεις drones παρά την απουσία αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων.
Στις αρχές του Οκτωβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Στην άτυπη συνάντηση κορυφής το μενού περιλάμβανε τη δημιουργία προστατευτικού τείχους ενάντια στις επιθέσεις από drones.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως το «τείχος προστασίας» θα αποτελέσει προτεραιότητα για την ανατολική πλευρά της Ευρώπης αλλά το σχέδιο αφορά την άμυνα όλης της ηπείρου και επομένως και τη νότια πλευρά της.
Καμία επίσημη συμφωνία δεν επιτεύχθηκε, ενώ πραγματικές κρίσιμες συνομιλίες αναμένονται στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.googletag.cmd.push(fun...