Ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου ανιχνεύονται σε συμπληρώματα πρωτεΐνης σε σκόνη Ημερομηνία:
Σήμερα 15/10/2025, 15:32 - Εμφανίσεις: 8
Ένα μεγάλο μέρος των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε σκόνη που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου, ανακοίνωσε η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Consumer Reports, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλλει όρια στις συγκεντρώσεις του τοξικού βαρέος μετάλλου.
Από τα 23 συμπληρώματα πρωτεΐνης που εξετάστηκαν, τα δύο τρίτα περιείχαν περισσότερο μόλυβδο ανά μερίδα από ό,τι επιτρέπεται να καταναλώνεται σε μια ημέρα, δήλωσε η οργάνωση, επικαλούμενη τα δικά της όρια ασφάλειας.
Νευρολογικά προβλήματα, όπως η διανοητική υστέρηση στα παιδιά, είναι η κυριότερη παρενέργεια της κατανάλωσης μολύβδου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να επιφέρει επίσης αναιμία, κώμα και θάνατο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σύμφωνα με την Consumer Reports, η ημερήσια πρόσληψη μολύβδου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 μικρογραμμάρια.
Σύμφωνα δε με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ασφαλές όριο πρόσληψης δεν υπάρχει.
Η FDA ελέγχει τα φάρμακα και τα τρόφιμα στην αμερικανική αγορά, όχι όμως και τα συμπληρώματα διατροφής όπως η πρωτεΐνη σε σκόνη.
«Οι καταναλωτές γίνονται έρμαιο των παρασκευαστών συμπληρωμάτων» δήλωσε στην Washington Post ο Πίτερ Κόεν, συνεργαζόμενος καθηγητής του Χάρβαρντ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Κάθε παρασκευαστής αποφασίζει από μόνος του αν επιθυμεί να ελέγξει τα προϊόντα του για μόλυβδο.
Αυτό αφήνει τους καταναλωτές στο σκοτάδι αναφορικά με το πόσο μόλυβδο καταναλώνουν» είπε.
Η έρευνα της Consumer Reports έδειξε ότι η μέση συγκέντρωση μολύβδου στις σκόνες πρωτεΐνης έχει αυξηθεί εν συγκρίσει με μετρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 15 χρόνια.
Ο αριθμός των προϊόντων που βγαίνουν αρνητικά σε μόλυβδο έχει μειώθηκε στο ίδιο διάστημα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα συμπληρώματα φυτικών πρωτεϊνών, με όλα τα δείγματα να περιέχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου.