Economist για την Ιαπωνέζα Θάτσερ: Το Τόκιο δυστυχώς θα παίξει «heavy-metal» Ημερομηνία:
Σήμερα 8/10/2025, 13:56 - Εμφανίσεις: 12
Αν η ιαπωνική πολιτική είχε σάουντρακ, με την ανάδειξη της Σανάε Τακάιτσι σε αρχηγό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις 4 Οκτωβρίου, η Ιαπωνία μπήκε σε φάση… heavy metal.
Αυτό τονίζει ο Economist, υπογραμμίζοντας πως η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου, είναι προκλητική, εθνικίστρια και διχαστική.
Το LDP, που κυριαρχεί στην ιαπωνική πολιτική εδώ και 70 χρόνια, δέχεται προκλήσεις από ανερχόμενους της σκληρής δεξιάς, όπως το Σανσέιτο, που προωθεί μια ατζέντα «Πρώτα η Ιαπωνία».
Για να αναχαιτίσει αυτές τις δυνάμεις, η Τακάιτσι προτείνει μια πιο σκληρή εκδοχή της πολιτικής του μέντορά της, του Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε το 2022.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάντως, για τον Economist, η άνοδός της Τακάιτσι, θαυμάστριας της Μάργκαρετ Θάτσερ, φέρνει σημαντικούς κινδύνους.
Η οικονομική της πολιτική είναι ουσιαστικά τα «τρία βέλη» του Abenomics (από το όνομα του πρωθυπουργού Άμπε): δημοσιονομική επέκταση, χαλαρή νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μόνο που το Abenomics σχεδιάστηκε για μια χώρα που πάλευε με τον αποπληθωρισμό, όπως τονίζει η οικονομική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία σήμερα αντιμετωπίζει πληθωρισμό επίμονα πάνω από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Οι προτάσεις της Τακάιτσι θα δημιουργούσαν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, θα επιβάρυναν περαιτέρω τον προϋπολογισμό και θα αποδυνάμωναν το γεν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αυτό ίσως ευχαριστήσει τους μετοχικούς επενδυτές, που βλέπουν θετικά τη δημοσιονομική τόνωση και ένα ασθενέστερο γεν.
Πάντως, ο Economist υπογραμμίζει ότι αυτό θα ταράξει όμως τις αγορές ομολόγων και, χωρίς τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα αυξήσει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της Ιαπωνίας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Διεθνής συμπεριφορά Στο διεθνές πεδίο, η Τακάιτσι μοιράζεται τις αναθεωρητικές απόψεις του Άμπε για την π...