Η σοκολάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ισπανικής κουλτούρας και οικονομίας.
Από τα παραδοσιακά γλυκίσματα μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή, είναι ένας τομέας που δημιουργεί απασχόληση, ενισχύει την καινοτομία και συμβολίζει γενιές που μεγάλωσαν με τη γεύση της.
Όμως, σήμερα, αυτό το προϊόν-σύμβολο είναι αντιμέτωπο με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Στην Ισπανία, μέσα στο 2025, η τιμή της σοκολάτας έχει αυξηθεί σχεδόν 19% εν συγκρίσει με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν πολύ ακριβότερα για κάθε σοκολάτα ή κουτί με σοκολατάκια.
Το παράδοξο είναι πως, ενώ η αξία της κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 7,5%, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές και όχι στον όγκο, ο οποίος υποχώρησε σχεδόν 4%.
Η ζήτηση περιορίζεται, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές δυσκολεύονται να εντάξουν τη σοκολάτα στο καθημερινό τους καλάθι.
Η παγκόσμια κρίση του κακάο Η ρίζα του προβλήματος είναι στις χώρες-γίγαντες της παραγωγής κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, που ευθύνονται για το 55% της παγκόσμιας προσφοράς.
Οι καλλιέργειες επλήγησαν δριμύτατα από το φαινόμενο El Niño, που προκάλεσε παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από ασθένειες όπως ο μύκητας «μαύρη βανίλια», που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα.
Παρότι φέτος αναμένεται κάποια ανάκαμψη, τα υψηλά κόστη και η ασιγουριά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αφήνουν τον τομέα σε μόνιμη αστάθεια.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στις διεθνείς αγορές, οι τιμές παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα: 6.180 ευρώ ο τόνος στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, 6% υψηλότερα εν συγκρίσει με πέρυσι.
Αν και οι προβλέψεις μιλούν για κάποια διόρθωση λόγω βελτιωμένων κλιματικών συνθηκών και μειωμένης ζήτησης, η ασιγουριά για το μέλλον παραμένει.
Η Ισπανία, ως χώρα εισαγωγέας, βιώνει έντονα τις πιέσεις.
Πάντως, η βιομηχανία σοκολάτας και κακάο εξακολουθεί να αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε αξία παραγωγής στον τομέα των γλυκών, με τζίρο σχεδόν 1,95 δισ.