Ο πρωινός καφές σας θα μπορούσε να «αποδυναμώνει» τα αντιβιοτικά Ημερομηνία:
Σήμερα 12/9/2025, 14:48 - Εμφανίσεις: 14
Συστατικά της καθημερινής διατροφής μας – συγκαταλεγομένης της καφεΐνης – μπορούν να «θρέφουν» την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Τίμπινγκεν και του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό PLΟS Biology, ότι βακτήρια όπως το Escherichia coli (E.
coli) «ενορχηστρώνουν» πολύπλοκες ρυθμιστικές διεργασίες ώστε να αντιδράσουν σε χημικά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.
«Σάρωση» 94 διαφορετικών ουσιών Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν Ανα Ρίτα Μπροτσάντο και οι συνεργάτες της «σάρωσαν» 94 διαφορετικές ουσίες – συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, άλλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συστατικών τροφίμων – ώστε να ανακαλύψουν πώς επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων-«κλειδιών» καθώς και πρωτεϊνών – μεταφορέων του βακτηρίου E.
Coli.
Οι πρωτεΐνες-μεταφορείς λειτουργούν ως πόροι αλλά και αντλίες στον βακτηριακό φάκελο και ελέγχουν ποιες ουσίες εισέρχονται και εξέρχονται από τα βακτηριακά κύτταρα.
Απαιτείται πολύ καλή ισορροπία αυτού του μηχανισμού προκειμένου το βακτήριο να επιβιώσει.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η αλυσιδωτή αντίδραση και η ανταγωνιστική αλληλεπίδραση «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι κάποιες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν σε ήπιο βαθμό αλλά μεθοδικά τη γονιδιακή ρύθμιση στα βακτήρια» δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν Κριστόφ Μπίνσφελντ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, ουσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και οι οποίες δεν έχουν άμεση αντιμικροβιακή επίδραση – όπως για παράδειγμα τα ροφήματα με καφεΐνη – μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα ρυθμιστικά γονίδια τα οποία ελέγχουν τις πρωτεΐνες-μεταφορείς με αποτέλεσμα να αλλάζει το τι εισέρχεται και εξέρχεται από τα βακτήρια.