Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως στοχοποιούν με εργαλεία ΤΝ μετανάστες και φοιτητές Ημερομηνία:
Σήμερα 21/8/2025, 05:52 - Εμφανίσεις: 7
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σήμερα Πέμπτη τις αμερικανικές αρχές πως παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα αξιοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για να παρακολουθούν μαζικά μετανάστες και ξένους φοιτητές που τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων, με φόντο τις κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (στη φωτογραφία του Reuters/Alyssa Pointer, επάνω, κεφίγιε τυλιγμένο σε αμερικανική σημαία).
«Είναι βαθιά ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναπτύσσει (…) τεχνολογίες βασισμένες στην ΤΝ στο πλαίσιο προγράμματος μαζικών απελάσεων και καταστολής της έκφρασης υπέρ της Παλαιστίνης», επισήμανε η Ερικα Γκεβάρα-Ρόσας, επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας στη Διεθνή Αμνηστία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ, που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
«Aυτοματοποιημένες δυνατότητες που επιτρέπουν την ταυτοποίηση, την παρακολούθηση και την αποτίμηση μαζικά και μόνιμα»googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η χρήση τέτοιων τεχνολογιών οδηγεί σε «πλειάδα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Η Αμνηστία επισημαίνει ιδίως τη χρήση εργαλείων πληροφορικής, ενισχυμένων από ΤΝ, που έχουν δημιουργήσει οι εταιρείες Babel Street και Palantir, για την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας και σε πραγματικό χρόνο.
Οι δυο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως στους τομείς της άμυνας και της κατασκοπείας.
Τα προγράμματά τους, το Babel X και το Immigration OS, αντίστοιχα, «έχουν αυτοματοποιημένες δυνατότητες που επιτρέπουν την ταυτοποίηση, την παρακολούθηση και την αποτίμηση μαζικά και μόνιμα», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πάντα κατά τη Διεθνή Αμνηστία, τεχνολογίες του είδους χρησιμοποιούνται για τη στοχοποίηση αλλοδαπών φοιτητών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο «με εύρος χωρίς προηγούμενο».
Αυτό μεταφράζεται «σε παράνομες συλλήψεις και μαζικές απελάσεις, δημιουργώντας κλίμα φόβου και επιτείνοντας την...