Γιατί οι έφηβοι δεν απαντούν στο τηλέφωνο - Αγένεια ή νέα εποχή στην επικοινωνία; Ημερομηνία:
17/8/2025, 14:56 - Εμφανίσεις: 14
Όλο και λιγότερο μιλούν οι έφηβοι στο τηλέφωνο, όπως δείχνουν οι έρευνες, παρ’ ότι το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού τους.
Το texting επικρατεί στις επικοινωνίες τους, καθώς οι τηλεφωνικές κλήσεις μοιάζουν αγχωτικές και με τα μηνύματα διατηρούν τον έλεγχο.
Η αναγνώριση ότι η διαθεσιμότητα δεν είναι δεδομένη είναι ένας από τους κανόνες του ψηφιακού savoir vivre Πάντως, όταν δεν απαντούν στις κλήσεις δεν το κάνουν από αγένεια, αλλά επειδή έχουν ανάγκη για όρια και ιδιωτικότητα.
Αυτό επιτάσσουν οι κανόνες «ψηφιακής ευγένειας» της Gen A. Δεν πρόκειται για «παραξενιά» της γενιάς τους, αλλά δείχνει μια βαθύτερη αλλαγή στον τρόπο που επικοινωνούν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η άμεση διαθεσιμότητα και οι αυθόρμητες απαντήσεις προκαλούν άγχος στα νέα παιδιά, ενώ τα γραπτά ή ηχητικά μηνύματα προσφέρουν τον απαραίτητο χρόνο για σκέψη, τονίζει άρθρο του Conversation. Όταν οι έφηβοι δεν απαντούν δεν σημαίνει απαραίτητα απόρριψη, αλλά στρατηγική ορίων, αυτοπροστασία και διαχείριση συναισθημάτων.
Σύμφωνα με το ψηφιακό savoir vivre, πρέπει να στέλνεις μήνυμα προτού πάρεις τηλέφωνο, να χρησιμοποιείς emojis για να δείξεις τα συναισθήματά σου και να αναγνωρίζεις ότι η διαθεσιμότητα του άλλου δεν είναι δεδομένη.
Για τους εφήβους η σιωπή είναι μορφή επικοινωνίας, απλώς πιο ισορροπημένη.
Για γονείς και λοιπούς ενήλικες, όλο αυτό θα μπορούσε να φαίνεται παράλογο, εκνευριστικό, ακόμα και ανησυχητικό.
Για τους εφήβους, όμως, αποτελεί επανεφεύρεση των σχέσεων με τους άλλους.
Μπορεί τα smartphones να είναι πανταχού παρόντα στην καθημερινότητά τους, αλλά ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν διαφέρει.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η απροθυμία τους να «σηκώσουν το τηλέφωνο» σηματοδοτεί μια βαθύτερη διάθεση να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, τους κοινωνικούς κανόνες και την ψηφιακή εθιμοτυπία.
Υπάρχει πολύ περισσότερη ουσία σε αυτή τη «σιωπηλή» προσέγγιση της επικοινωνίας από το κλισέ του εφήβου που είναι «στον κόσμο...