Ακτοπλοΐα: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι επιβάτες από τα λιμάνια της Αττικής - Μεγάλη ζήτηση για κοντινά νησιά Ημερομηνία:
Σήμερα 12/8/2025, 08:52 - Εμφανίσεις: 18
Έσπασαν το φράγμα του 1,5 εκατ.
οι επιβάτες που αναχώρησαν από τα τρία λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο), για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Αιγαίου το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Ελαφρώς περισσότεροι δηλαδή από το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας που έχει στη διάθεση του ο ot.gr, χωρίς όμως να μιλάμε για «τεράστιο κύμα φυγής».
Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην έντονα ανοδική κίνηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν τα κοντινά νησιά όπου το κόστος μεταφοράς είναι μικρότερο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία Ειδικότερα το διάστημα 1/7-10/8 το 2025 διακινήθηκαν συνολικά από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας 1.554.287 επιβάτες, έναντι 1.494.555 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Καταγράφεται μια άνοδος 59.732 επιβατών ή σε ποσοστό 3,99% με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής να καταγράφεται στον Αργοσαρωνικό (+34.664 επιβάτες και σε ποσοστό 11,65%).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Κατά 19.282 αυξήθηκαν οι επιβάτες που διακινήθηκαν από τον Πειραιά στους νησιωτικούς προορισμούς εκτός Αργοσαρωνικού(+2,25%) κατά βάση στις Κυκλάδες, ενώ άλλες έξι χιλιάδες περισσότεροι επιβάτες περίπου (από 3.000 σε κάθε λιμάνι) διακινήθηκαν από το Λαύριο και τη Ραφήνα μια αύξηση κατά 2,87% και 1,21% αντίστοιχα.
Η ακτοπλοΐα συνδέει τα περίπου 120 κατοικημένα νησιά με την ηπειρωτική χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί έναν κλάδο με έντονη εποχικότητα στους επιβάτες και Ι.Χ.
οχήματα, με υψηλότερη κίνηση τους μήνες Ιούλιο με Σεπτέμβριο και χαμηλότερη τους μήνες Νοέμβριο με Φεβρουάριο, όπως τονίζει και η ετήσια μελέτη της XRTC.
Αντίθετα η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων κάνει την εμφάνισή του κατανεμημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με πολύ μικρότερη εποχικότητα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("3...