Το Πεκίνο «σφίγγει τη βίδα» στο λίθιο Ημερομηνία:
Σήμερα 12/8/2025, 06:04 - Εμφανίσεις: 22
Η Κίνα έχει κηρύξει πόλεμο στις εταιρείες λιθίου που, τυπικά, δεν συμμορφώνονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων.
Πάντως, κατά την Citigroup, η πρόσφατη απόφαση της CATL—του μεγαλύτερου κατασκευαστή μπαταριών παγκοσμίως—να σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία στο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της χώρας, συνδέεται περισσότερο με την πρόθεση του Πεκίνου να ελέγξει την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα και να «ανατιμήσει» στρατηγικά πόρους όπως το λίθιο, εξασφαλίζοντας πιο ρυθμισμένη και βιώσιμη εξόρυξη στον χρόνο.
Όποια κι αν είναι η βαθύτερη αιτία της επιχειρηματικής αυτής απόφασης, η αγορά αντέδρασε αστραπιαία: μετά το βραδινό ανακοινωθέν της Κυριακής, όπου η CATL τόνισε ότι «είναι στη διαδικασία ανανέωσης της μεταλλευτικής άδειας το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», οι συμμετέχοντες άρχισαν να τιμολογούν μια πιθανή περιορισμένη προσφορά.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι τιμές spot του λιθίου εκτινάχθηκαν πάνω από 3%, φθάνοντας τα 75.500 γουάν ανά τόνο—υψηλό από τον Φεβρουάριο—ενώ ο δείκτης της Bloomberg που παρακολουθεί την πορεία του μετάλλου ανέβηκε σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα, κινεζικές μετοχές με ισχυρή έκθεση στο λίθιο σημείωσαν ράλι σπάνιας έντασης για τα τελευταία χρόνια: η Tianqi Lithium στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε άνω του 19% και η Ganfeng Lithium κινήθηκε περί το +21%.
Στο αυστραλιανό χρηματιστήριο—όπου η βαρύτητα των μεταλλευτικών είναι διαχρονικά υψηλή—οι PLS, Liontown Resources και Mineral Resources κατέγραψαν άνοδο από 14% έως 25%, σύμφωνα με τοπικά μέσα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η ουσία, όμως, επιστρέφει στο δια ταύτα: τη μοίρα της «ναυαρχίδας» της CATL στο Γιτσούν, που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο project εξόρυξης λιθίου παγκοσμίως.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι στοχεύει στην επανέναρξη «το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με την Bank of America, το συγκεκριμένο κοίτασμα αντιστοιχεί περίπου στο 6% της παγκόσμιας παραγωγής ...