Γιατί τα σταφύλια είναι «υπερτροφή» Ημερομηνία:
Σήμερα 8/8/2025, 10:40 - Εμφανίσεις: 12
Είναι ένα από τα κατεξοχήν φρούτα του καλοκαιριού με φανατικούς λάτρεις.
Ενα φρούτο που (ευτυχώς) υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας.
Και τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry δείχνει ότι… σε μια ρώγα από σταφύλια κρύβονται περισσότερες από 1.600 ουσίες που αποτελούν «θησαυρό» για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το δέρμα και το έντερο.
Ανήκουν επάξια στο «πάνθεον» των υπερτροφών Τα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών φθάνουν ακόμα και σε γενετικό επίπεδο, αναφέρεται στη μελέτη που διεξήχθη από τον Τζον Πετσούτο, από τους πλέον κορυφαίους ερευνητές σε ό,τι αφορά τη ρεσβερατρόλη (κύρια ουσία των σταφυλιών) και τον καρκίνο, κοσμήτορα του Κολεγίου Φαρμακευτικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Western New England στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
Και είναι τόσο μεγάλα ώστε τα σταφύλια πρέπει να λάβουν μια θέση στο «πάνθεον» των υπερτροφών.
Είναι ολόκληρο το σταφύλι και το «μείγμα» των συστατικών που περιέχει που το καθιστούν τόσο ωφέλιμο για την υγεία, και όχι κάποια μεμονωμένη ουσία του.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στο άρθρο του ο δρ Πετσούτο σημειώνει ότι ο όρος «υπερτροφή» αφορά μια γενική έννοια για την οποία δεν υπάρχει επίσημος ορισμός ή κριτήρια που να τον διέπουν.
Σήμερα στις υπερτροφές συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο πολλές τροφές της μεσογειακής διατροφής που είναι σε γενικό πλαίσιο πλούσιες σε φυτικά συστατικά και ωφελούν την υγεία.
Οπως γράφει ο ειδικός, τα σταφύλια των οποίων η αξία υποτιμάται θα έπρεπε να μπουν κάτω από την «ομπρέλα» των υπερτροφών.
H αξία των σταφυλιών έχει υποτιμηθεί, υποστηρίζουν οι ερευνητές Ευεργετικό «μείγμα» συστατικών Και αυτό διότι αποτελούν φυσική πηγή περισσότερων από 1.600 ουσιών όπως τα αντιοξειδωτικά και άλλες πολυφαινόλες όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες, τα φαινολικά οξέα, η ρεσβερατρόλη κ.α.
Οι πολυφαινόλες των σταφυλιών μέσω της αντιοξειδωτικής δραστηριότητάς τους επιδρούν στις κυτταρικές διεργασίες.