Καύσωνας: «Καμίνια» τα διαμερίσματα στην Ελλάδα – Αποκαλυπτική έρευνα της Greenpeace Ημερομηνία:
Σήμερα 27/7/2025, 08:00 - Εμφανίσεις: 20
Το ότι ο καύσωνας έχει μετατρέψεις τις πόλεις μας σε θερμικές νησίδες το γνωρίζαμε.
Η πυκνή δόμηση, η έλλειψη πρασίνου, το τσιμέντο και η άσφαλτος, δεν αφήνουν τις πόλεις να αναπνεύσουν, ούτε και τους κατοίκους τους. Ούτε όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους δεν βρίσκουν ανακούφιση από τη ζέστη οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων, όπως διαφαίνεται από νέα έρευνα της Greenpeace. Αντίστοιχη έρευνα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Reverter για την ενεργειακή φτώχεια, διαπιστώνει ότι το 60% των κατοίκων του λεκανοπεδιου βιώνει θερμική δυσφορία μέσα στο σπίτι του το καλοκαίρι, ακόμα και αν έχει κλιματισμό.
Σπίτια θερμοκήπια Ενώ συνεχίζεται ως και σήμερα ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού, το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης δίνει στη δημοσιότητα τα πρώτα δεδομένα από την καταγραφή των θερμοκρασιών εντός κατοικιών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έρευνας που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ).
Συμμετέχουν 31 κατοικίες σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Αθήνα και Κρήτη, όπου αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο οι συνθήκες διαβίωσης σε τρεις κατηγορίες κατοικιών: σε τυπικά αμόνωτα σπίτια, σε σπίτια που έχουν υποστεί κάποια μορφή ενεργειακής αναβάθμισης και σε κατοικίες που έχουν χτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του παθητικού κτιρίου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σύμφωνα με τον ορισμό του Ινστιτούτου, τα παθητικά κτίρια διατηρούν μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία όλο τον χρόνο, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Ειδικά το καλοκαίρι, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως είναι ο σωστός προγραμματισμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, ώστε να κρατάται δροσερό.
Στην Ελλάδα, αν και τα νεόδμητα κτίρια έχουν κατά κανόνα πιο καλή ενεργειακή απόδοση, τα γερασμένα κτίρια, που αποτελούν και την πλειοψηφία στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι από μόνα τους «θερμικές παγίδες».