Ασία: Για χρόνια ντύνουν την Αμερική – Τώρα οι δασμοί Τραμπ απειλούν την επιβίωση των εργατών στη βιομηχανία ρούχων Ημερομηνία:
24/7/2025, 19:56 - Εμφανίσεις: 12
Στις 9 Ιουλίου, μετά από την 90ήμερη αναστολή των δασμών για τις χώρες που διαπραγματεύονται συμφωνίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε αρκετές χώρες στην Ασία για νέους δασμούς που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.
Οι νέοι δασμοί, αν και χαμηλότεροι από αυτούς που προτάθηκαν τον Απρίλιο, δεν αρκούν για να κατευνάσουν τις ανησυχίες.
Μεταξύ των χωρών που έλαβαν επιστολές από τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν και κέντρα παραγωγής ενδυμάτων όπως η Καμπότζη και η Σρι Λάνκα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ ως εξαγωγική αγορά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στις επιστολές αναφερόταν ότι οι δύο χώρες θα επιβαρυνθούν με δασμούς 36% και 30% αντίστοιχα.
Η Nike, η Levi’s και η Lululemon είναι ορισμένες από τις μεγάλες αμερικανικές μάρκες που κατασκευάζουν το μεγαλύτερο μέρος των ενδυμάτων τους σε αυτές τις χώρες.
Στο έλεος των δασμών οι εργάτες «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν χάσουμε τις δουλειές μας; Ανησυχώ πολύ, ειδικά για τα παιδιά μου.
Χρειάζονται φαγητό», δήλωσε στο BBC μία γυναίκα, που εργάζεται σε εργοστάσιο ενδυμάτων στη νοτιοανατολική Καμπότζη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Εκείνη και ο σύζυγος της, βγάζουν τα προς το ζην ράβοντας τσάντες 10 ώρες την ημέρα.
Μαζί, κερδίζουν περίπου 570 δολάρια το μήνα – μόλις αρκετά για να καλύψουν το ενοίκιο και να συντηρήσουν τους δύο μικρούς γιους τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.
«Επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Τραμπ, να του πω να άρει τους δασμούς στην Καμπότζη… Χρειαζόμαστε τις δουλειές μας για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», δήλωσε στο BBC.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Πηγή: industriall-union.org Η Καμπότζη και η Σρι Λάνκα βασίζονται στις εξαγωγές Η Καμπότζη, η οποία έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για τους κινεζικούς λιανοπωλητές εξαιτίας της άμεσης διαθεσιμότητας φθηνού εργατικού δυναμικού, εξήγαγε πέρυσι ρούχα αξίας άνω των 3 δισ.