Economist: Τα διδάγματα από το εγκαταλελειμμένο μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα της Σουηδίας του 1960 Ημερομηνία:
23/7/2025, 20:04 - Εμφανίσεις: 11
Εάν σε μια μικρή χώρα παρέχονται εγγυήσεις ασφάλειας τότε θα μπορούσε να εγκαταλείψει το πολεμικό της πυρηνικό τους.
Αυτό συνέβη με την περίπτωση της ουδέτερης Σουηδίας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Άραγε θα μπορούσε να συμβεί ξανά; Η ιστορία του αποτυχημένου σουηδικού πυρηνικού προγράμματος δείχνει πώς οι ΗΠΑ κατάφεραν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο να καταφέρουν αποτροπή από τη διάδοση των πυρηνικών όπλων μέσω πίεσης, ανταλλαγμάτων και εγγυήσεων ασφαλείας.
Το παράδειγμα της Σουηδία ανασύρει ο Economist υπογραμμίζοντας πως η διάδοση των πυρηνικών δεν καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ειδικότερα, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία βρέθηκε πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά τη μακρά της παράδοση ουδετερότητας και αποχής από στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.
Τη δεκαετία του 1960, οι σουηδικοί επιστήμονες εργάζονταν μυστικά για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού οπλοστασίου, που θα περιλάμβανε μέχρι και 100 τακτικά πυρηνικά όπλα, σχεδιασμένα να καταφέρουν αποτροπή από ενδεχόμενη σοβιετική εισβολή στη Βαλτική.
Στρατιωτικά σχέδια περιλάμβαναν ακόμα και επίθεση σε σοβιετικό στόλο που θα συγκεντρωνόταν σε λιμάνι, προτού περάσει τη θάλασσα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πάντως, οι ΗΠΑ, που διατηρούσαν την πολιτική αποτροπής της διάδοσης πυρηνικών όπλων –με εξαίρεση βέβαια τις ίδιες- αντελήφθησαν γρήγορα τις σουηδικές προσπάθειες.
Έτσι, χρησιμοποίησαν τόσο πιέσεις όσο και οικονομικά κίνητρα -προσφέροντας φτηνό εμπλουτισμένο ουράνιο για ειρηνική χρήση- για να αποθαρρύνουν την ανάπτυξη δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Τα διδάγματα Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε.
Για τον Economist, όμως, η σουηδική περίπτωση προσφέρει σημαντικά διδάγματα για τη σύγχρονη εποχή, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται και η διάδοση πυρηνικών όπλων ξαναμπαίνει στο τραπέζι.