Ενεργοί πολίτες αλά γαλλικά - Τα φυτοφάρμακα, μια λαϊκή εκστρατεία και ο νέος «πονοκέφαλος» του Μακρόν Ημερομηνία:
Σήμερα 23/7/2025, 06:00 - Εμφανίσεις: 20
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, λίγοι περίμεναν στη Γαλλία ότι ένα αίτημα συγκέντρωσης υπογραφών ενάντια σε έναν νέο νόμο για τη γεωργική παραγωγή και τα φυτοφάρμακα θα επέφερε τόσο έντονο ενδιαφέρον.
Είναι ωστόσο μια περίοδος έντονης πολιτικής πόλωσης στη χώρα και το θέμα έχει αγγίξει σε πρωτοφανή επίπεδα τις «χορδές» της κοινωνίας των πολιτών.
Ποτέ πριν στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας ένα αίτημα πολίτη στην ιστοσελίδα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης δεν έχει κινητοποιήσει τόσους πολλούς ανθρώπους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από τις 10 Ιουλίου, οπότε υποβλήθηκε το εν λόγω με τίτλο «Όχι στον Νόμο Ντιπλόμπ – Για την υγεία, την ασφάλεια και τη συλλογική νοημοσύνη» οι υπογραφές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή του, είχαν ήδη ξεπεράσει το όριο των 100.000, προκειμένου το αίτημα να ληφθεί υπόψη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Μέχρι αυτή την Τρίτη κόντευαν να διπλασιαστούν.
Και αυτό είναι ίσως μόνο η αρχή… Παρά την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση μελών της επιστημονικής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο λεγόμενος «Νόμος Ντιπλόμπ» εγκρίθηκε στις 8 Ιουλίου, με 316 ψήφους υπέρ και 223 κατά, χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση και με συνοπτικές διαδικασίες.
Στηρίχθηκε από τους βουλευτές της μακρονικής κυβέρνησης μειοψηφίας και της λεπενικής ακροδεξιάς.
Η κυβέρνηση Μπαϊρού τον παρουσίασε ως «ένα σημαντικό βήμα προς αποκατάσταση της γαλλικής διατροφικής κυριαρχίας», με «άρση των περιορισμών στις γεωργικές πρακτικές».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Πιο αμφιλεγόμενο μέτρο είναι η επαναφορά χρήσης της ακεταμιπρίδης: ενός τοξικού εντομοκτόνου, γνωστού ως «δολοφόνου των μελισσών», που είχε απαγορευτεί το 2018 στη Γαλλία, χρησιμοποιείται στην υπόλοιπη ΕΕ και έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενέχοντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.