Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου: Στα 5 χλμ. οι εξορύξεις υδρογονανθράκων Ημερομηνία:
Σήμερα 22/7/2025, 09:12 - Εμφανίσεις: 13
Τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις στα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο προσδιορίζουν οι δύο Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες ετέθησαν χθες σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Σκοπός, αφού αξιολογηθούν τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις από πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα αποτελέσει την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του Σχεδίου Διαχείρισης των δύο πάρκων.
Με τη θεσμοθέτησή τους, εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή με την Τουρκία (σ.σ.
χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε «μονομερείς ενέργειες» εκ μέρους της Ελλάδας), θα αυξηθεί η προστασία στο 36,2% των χωρικών υδάτων της χώρας.
Στα 5 χλμ.
από το πάρκο οι εξορύξεις υδρογονανθράκων Ειδικά για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και με δεδομένο ότι η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη μελέτη γίνεται ειδική αναφορά στις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες βιομηχανικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (συμπεριλαμβανομένων των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό, χαρτογράφηση, και αξιολόγηση των δυνητικών κοιτασμάτων) και στη σημαντική απειλή που αποτελούν για τα προστατευτέα αντικείμενα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Και καθώς τα εν λόγω έργα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα ποικίλης βαρύτητας καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, οι μελετητές προτείνουν την καθιέρωση ζώνης αποκλεισμού δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα όρια της περιφερειακής ζώνης.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση στοχεύει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Ειδικότερα, η εφαρμογή αυτής της buffer zone πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των ενοχλήσεων και των αρνητικών επιδράσεων στα κητώδη, τις θαλάσσιες χελώ...