Τα καμένα εδάφη επηρεάζουν το μικροκλίμα των διάφορων περιοχών της Ελλάδας Ημερομηνία:
18/7/2025, 22:00 - Εμφανίσεις: 11
Οι πυρκαγιές, ο νέος καλοκαιρινός εφιάλτης της Ευρώπης και ειδικά της Ελλάδας, διαταράσσουν το μικροκλίμα των περιοχών που πλήττουν, προσθέτοντας έτσι άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της κλιματικής αλλαγής.
Τα παραπάνω διαπιστώνει σειρά μετρήσεων της μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσα από την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, σε περιοχές που επλήγησαν από μεγάλες πυρκαγιές.
Το πρώτο παράδειγμα που εξέθεσε προ ολίγων ημερών η ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, είναι η περσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής, αφήνοντας στο πέρασμα της τουλάχιστον 100.000 καμένα στρέμματα.
Αναλύθηκαν δορυφορικά δεδομένα από δύο διαδοχικές θερμές περιόδους: 17 Ιουλίου 2024, σχεδόν έναν μήνα πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά και 26 Ιουνίου 2025, περίπου έντεκα μήνες μετά.
Εντός των ορίων της καμένης έκτασης, οι τιμές της θερμοκρασίας εδάφους τον Ιούνιο του 2025 εμφανίζονται αυξημένες έως και 10 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Ιουλίου 2024.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ιδια είναι τα αποτελέσματα και από τους χάρτες που δημιούργησε το ΜΕΤΕΟ αποκλειστικά για το in, από δύο μεγάλες πυρκαγιές, την περσινή στην Κορινθία και τη φετινή στη Χίο.
Και στις δύο περιπτώσεις, η διαφορά πριν και έπειτα από την πυρκαγιά στην καμένη έκταση, σκαρφαλώνει στους συν 10 βαθμούς Κελσίου.
Μιλώντας στο in o αναλυτής δεδομένων και συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, Γιώργος Κύρος, σημειώνει πως η ομάδα αναλύει δεδομένα που προέρχονται από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat 9 αλλά και τον ευρωπαϊκό Sentinel- 2 και η χωρική τους ανάλυση φτάνει τα 30 μέτρα.
«Τα δορυφορικά δεδομένα μας βοηθούν να αποτυπώσουμε τις επιπτώσεις ακραίων φαινομένων όπως οι καύσωνες και οι πυρκαγιές» τονίζει ο κ.
Κύρος, δίνοντας ένα πρώτο συμπέρασμα από την ανάλυση της θερμοκρασίας των εδαφών στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.
«Είναι μια κατάσταση που διαπιστώνουμε να συμβαίνει σε κάθε μεγάλη πυρκα...