Γλυπτά του Παρθενώνα: Προκλητικός ο Φάρατζ – «Αν είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα παρευρίσκονταν» Ημερομηνία:
13/7/2025, 19:28 - Εμφανίσεις: 20
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνεχίζουν να απασχολούν τον βρετανικό Τύπο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενεργά την επιστροφή τους.
Ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει η Αθήνα με το Βρετανικό Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση, με σκοπό την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο στην Αθήνα, δεν έχουν καρποφορήσει αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Από το 2022, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι είναι σε προχωρημένες συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο, ιδιαίτερα με τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε λύσεις που δεν παραβιάζουν τον βρετανικό νόμο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το μουσείο.
Η επιστολή των «34αρων» και ο προκλητικός Νάιτζελ Φάρατζ Μέσα σε ένα κλίμα καχυποψίας για μια ενδεχόμενη συμφωνία η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, ο ιστορικός Δρ Ντέιβιντ Στάρκεϊ και ο Σερ Τζον Ρέντγουντ περιλαμβάνονται στη λίστα των 34 ανθρώπων που υπογράφουν επιστολή με την οποία ισχυρίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο συμμετέχει σε μια «κρυφή» και «εντεινόμενη εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Προειδοποιούν ότι «διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν νομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο προστασίας των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», συγκαταλεγομένης της «επιδίωξης ασφαλιστικών μέτρων για την παύση κάθε τρέχουσας ή μελλοντικής διαπραγμάτευσης έως ότου οι δικαιούχοι [το βρετανικό κοινό] ενημερωθούν πλήρως».
Η παρέμβαση από τους «34» δεν ήταν η μοναδική αφού επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο ακροδεξιός, επικεφαλής του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στη βρετανική Sun υπήρξε αρκετά προκλητικός λέγοντας πως «αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, σήμερα δεν θα παρευρίσκονταν» και «το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε ο πιο φανταστικός προστάτης για μερικούς από τους θησαυρούς του κόσμου και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι».