«Ασφυξία» στην αγορά λόγω των ληξιπρόθεσμων - Ο ρόλος του claw back Ημερομηνία:
10/7/2025, 21:28 - Εμφανίσεις: 11
Αυξημένες εμφανίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης κάτι που αποτελεί παγίως ένα δημοσιονομικό «αγκάθι», αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος των οφειλών παραπέμπει σε claw back, κάτι το οποίο αποτελεί ένα μόνιμο ζήτημα.
Όπως επισημαίνει και σε σχετική της ανάλυση η Eurobank (7ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ), κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στους προμηθευτές αλλά και μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός των καθυστερήσεων στην απόδοση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η μεγάλη εικόνα Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία; Όπως προκύπτει από το πρόσφατο δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε στα 3,34δισ.
ευρώ τον Μάιο 2025 αυξημένο κατά 690 εκατ.
ευρώ ή 26% εν συγκρίσει με το τέλος του 2024 και κατά 370 εκατ.
ευρώ ή 12,4% σε ετήσια βάση.
Η διαφορά μεταξύ της ετήσιας μεταβολής (Μάιος 2024) και της μεταβολής εν συγκρίσει με το τέλος 2024 θα μπορούσε να αποδοθεί στην εντονότερη αύξηση των πληρωμών υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες του 2024 εισάγοντας με αυτό τον τρόπο, την έννοια της εποχικότητας στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης (3,34 δισ.
ευρώ τον Μάιο 2025) το μεγαλύτερο μέρος αποδίδεται στα Νοσοκομεία (1,60 δισ.
ευρώ) που εμφανίζουν αύξηση 16.4% σε ετήσια βάση.
Είναι αναγκαίο εδώ να σημειωθεί ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί στις εν λόγω υποχρεώσεις των νοσοκομείων η υποχρέωση των προμηθευτών της Γενικής Κυβέρνησης για clawback και rebate.
Αυτό σημαίνει πως ένα μέρος των οφειλών παραπέμπει σε clawback και άρα το πραγματικό μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σημαντικά μικρότερο από τα 1,60 δισ.
ευρώ του Μαΐου 2025.
Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων συμψηφισμού clawback με επιλέξιμες δαπάνες και επενδύσεις μειώνει τις υποχρεώσεις των προμηθευτών προς το Δημόσιο Τι έχει συμβεί από το 2021 Απ...