Πυρηνικά όπλα: Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν να συντονίσουν τη χρήση των στρατηγικών μέσων τους Ημερομηνία:
10/7/2025, 18:52 - Εμφανίσεις: 9
Η Βρετανία και η Γαλλία δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά σε συντονισμό για τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν, διότι όπως επισήμαναν Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ θα ανταποκριθούν μαζί για να προστατεύσουν την Ευρώπη από οποιαδήποτε «ακραία απειλή».
Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου έγινε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο.
Σκοπός της συνεργασίας, όπως επισήμαναν, είναι να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία, δημιουργώντας μια γαλλο-βρετανική «ομπρέλα».
Η απόφαση έρχεται επίσης την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αμφισβητήσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για συλλογική άμυνα στην ήπειρο.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, πλην Βρετανίας και Γαλλίας, να επεκτείνουν την πυρηνική τους ομπρέλα.
Η Γερμανία είναι μία από αυτές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ανεξάρτητα, αλλά συντονιζόμενα πυρηνικά όπλα Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία σημαίνει πως «για πρώτη φορά τα αντίστοιχα αποτρεπτικά μέσα και των δύο χωρών είναι ανεξάρτητα αλλά μπορούν να συντονιστούν».
«Δεν υπάρχει ακραία απειλή για την Ευρώπη που να μην προκαλεί απάντηση και από τα δύο έθνη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Για το λόγο αυτό,, οποιοσδήποτε αντίπαλος που θέτει σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη δύναμη των πυρηνικών δυνάμεων και των δύο εθνών».
Μήνυμα σε φίλους και εχθρούς Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η γαλλική κυβέρνηση μιλά για «μήνυμα τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους αντιπάλους μας».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, η συμφωνία θέσπισε μια «αλληλεγγύη μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι μέλος της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και δεσμεύει το οπλοστάσιό του στην άμυνα της συμμαχίας ασφαλείας.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, διατηρεί με σθένος ...