Οι ξεχασμένοι λογαριασμοί γίνονται... κερκόπορτα κυβερνοεπιθέσεων Ημερομηνία:
Σήμερα 7/7/2025, 06:16 - Εμφανίσεις: 14
Όσο περνάει ο καιρός, αποκτούμε όλο και περισσότερους λογαριασμούς στο διαδίκτυο.
Θυμάστε όλες τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που έχετε γραφτεί; Ίσως μια δωρεάν δοκιμή που δεν ακυρώσατε ποτέ, ή μια εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε στις διακοπές και έπειτα από την ξεχάσατε; Το πρόβλημα με τους πολλούς ξεχασμένους λογαριασμούς είναι δεδομένο.
Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 168 διαφορετικούς κωδικούς.
«Αυτοί οι ξεχασμένοι ή ανενεργοί λογαριασμοί θα μπορούσε να γίνουν “πόρτες” για χάκερς που θέλουν να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα σας ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σας» εξηγεί ο Φιλ Μανκάστερ από την παγκόσμια εταιρία λογισμικού ασφαλείας ESET.
Γι’ αυτό είναι καλό να κάνουμε πού και πού ένα ξεκαθάρισμα, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Γιατί οι ανενεργοί λογαριασμοί είναι επικίνδυνοι; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να έχετε ένα μεγάλο αριθμό ξεχασμένων ή ανενεργών λογαριασμών.
Καθημερινά, πιθανά να βομβαρδίζεστε με ειδικές προσφορές και νέες ψηφιακές υπηρεσίες.
Συχνά, ο μόνος τρόπος για να τις δοκιμάσετε είναι να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό.
«Όμως είμαστε άνθρωποι: ξεχνάμε, τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν, και πολλές φορές δε θυμόμαστε καν ποια passwords και usernames είχαμε βάλει για να συνδεθούμε» λέει ο Μανκάστερ από την ESET.
Έτσι, εμείς προχωράμε και οι λογαριασμοί μένουν πίσω.
Επιπλέον, είναι συχνά πιο δύσκολο να διαγράψει κανείς ένα λογαριασμό παρά να τον αφήσει απλώς ανενεργό.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Κι όμως, αυτό θα μπορούσε να είναι λάθος.
Όπως προκύπτει από τη Google, οι λογαριασμοί που παραμένουν ανενεργοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πιο πιθανό να παραβιαστούν.
Γιατί συχνά αυτοί οι λογαριασμοί έχουν παλιούς ή «ξαναχρησιμοποιημένους» κωδικούς, που θα μπορούσε να έχουν ήδη κλαπεί σε παλιές επιθέσεις.
Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι «οι εγκαταλελειμμένοι λογαριασμοί έχουν τουλάχιστον 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν ενεργοποιημένο τον ‘έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων’», κάτι που τους κάνει ακόμα π...