Χρηματιστήρια: Συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλαξαν τον χάρτη την τελευταία 25ετία Ημερομηνία:
Σήμερα 6/7/2025, 11:28 - Εμφανίσεις: 17
Στην αυγή του 21ου αιώνα, λίγο πριν την καθιέρωση του ευρώ, μία πρωτόγνωρη εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στις αγορές: τρία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Άμστερνταμ – ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους στην Euronext, με σκοπό τη δημιουργία μίας ενιαίας και ρευστής αγοράς μετοχών και ομολόγων σε όλη την Ευρώπη.
Η λογική της συγχώνευσης ήταν ότι θα υπήρχε όφελος και για τις διαχειρίστριες εταιρείες, μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα ήταν δυνατόν να απευθυνθούν σε μία μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών, κάτι που θα αύξανε τη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια με έκδοση μετοχών/ομολόγων, αλλά και τη ρευστότητα των μετοχών και των ομολόγων τους.
Παράλληλα, οι εισηγμένες εταιρείες θα αύξαναν την κεφαλαιοποίησή τους και τα χρηματιστήρια θα λειτουργούσαν καλύτερα, μέσα από τη δυνατότητα των διαχειριστών να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ταράζοντας τα νερά της Ευρώπης Όπως γράφει το ΑΠΕ - ΜΠΕ η δημιουργία της Euronext τάραξε τα νερά σε Ευρώπη και Αμερική και τα επόμενα χρόνια το τοπίο της διαχείρισης των χρηματιστηρίων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαμορφώθηκε μέσα από νέες και μεγάλες συγχωνεύσεις και διασπάσεις.
Το 2007, η Euronext συγχωνεύθηκε με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη και πιο ρευστή αγορά στον κόσμο, τη Euronext NYSE.
Πέντε χρόνια μετά, μία σχετικά νέα αμερικανική εταιρεία, η Intercontinental Stock Exchange (ICE) που είχε ιδρυθεί το 2000 και διαχειριζόταν κυρίως χρηματιστήρια εμπορευμάτων, έκανε πρόταση εξαγοράς της Euronext NYSE έναντι του ποσού των 8 δισ.
δολαρίων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η εξαγορά πήρε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές Αρχές και υλοποιήθηκε το 2013, αλλά η ICE δεσμεύτηκε να πουλήσει την Euronext, η οποία περιλάμβανε πλέον και το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας.