Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Πόσο πιθανό είναι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος της χρονιάς Ημερομηνία:
Σήμερα 2/7/2025, 00:20 - Εμφανίσεις: 8
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αποτελεί ένα γεγονός με τεράστιες ανθρωπιστικές, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δημοσίευσε τις προβλέψεις του αναφορικά με τη διάρκεια του πολέμου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το χρονοδιάγραμμα για το τέλος των εχθροπραξιών παραμένει αμετάβλητο για το τέλος του 2025.
Πρόβλεψη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έως το τέλος του 2025googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ουκρανίας αναθεωρήθηκε με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στο βασικό του σενάριο αλλά και μελανά χρώματα στο δυσμενές σενάριο.
Οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε τεράστια ανθρώπινη τραγωδία, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αμάχους και στρατιωτικούς.
Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί και έχουν βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων.
Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και τις ειρηνευτικές συζητήσεις να μην έχουν ακόμα φέρει απτά αποτελέσματα το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας της Ουκρανίας (ΑΕΠ) παραμένει σταθερή στο εύρος 2,5% έως 3,5%.
Η επιτάχυνση των επισκευών ενεργειακής υποδομής μέσα στο 2024, καθώς και η έναρξη λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων το 2025, πρόκειται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Παρά την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού (με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 400 δισεκατομμύρια UAH), το ΔΝΤ θεωρεί τον αντίκτυπο μικρό λόγω του υψηλού μεριδίου των εισαγωγών.
Μια ισχυρότερη συγκομιδή το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αναμένεται...