«Στο μπουντρούμι» - Η μάχη για τη δημοκρατία στην Τουρκία έχει μεταφερθεί… στις φυλακές Ημερομηνία:
Σήμερα 30/6/2025, 07:08 - Εμφανίσεις: 7
Έπειτα από πέντε πραξικοπήματα στη σύγχρονη ιστορία της και μέχρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οδηγήσει το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία, το 2002, στην Τουρκία παρευρίσκονταν περίπου 59.500 κρατούμενοι, με πληθυσμιακή αναλογία σχεδόν 85 άτομα ανά 100.000.
Έκτοτε, υπό την ηγεμονία του, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην.
Επί τα χείρω.
Μέσα στα τελευταία 23 χρόνια, ο πληθυσμός των φυλακών στην Τουρκία έχει αυξηθεί άνω του 570%!googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η τελευταία σχετική ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδεικνύει ότι πάνω από το ένα τρίτο των κρατουμένων στο σύνολο 46 κρατών-μελών του οργανισμού είναι σε τουρκικές φυλακές.
Αυτές αυξάνονται, δε, συνεχώς σε αριθμό και χωρητικότητα.
Και δη έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πολιτικοί αντίπαλοι, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και πλείστοι όσοι άλλοι επικριτές της προεδρίας Ερντογάν συνεχίζουν να συλλαμβάνονται σωρηδόν με γενικόλογες κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».
Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που οι κυβερνήσεις του AKP έχουν κατασκευάσει 299 νέες φυλακές.
Και συνεχίζουν… Οκτώ νέα σωφρονιστικά ιδρύματα πρόκειται να αποπερατωθούν μόνο εντός της χρονιάς και άλλα δύο μέσα στο 2026.
Παρά τα μύρια όσα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία, η προεδρία Ερντογάν έχει δεσμεύσει 8,7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για την κατασκευή 36 νέων φυλακών σε μια τετραετία, φτάνοντας έτσι συνολικά τις 437.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η κυβέρνηση της Άγκυρας προτιμά να αναφέρεται σε προσπάθειες αποσυμφόρησης στα σήμερα υπερπληθή σωφρονιστικά ιδρύματά της, ενόσω οι διωκτικές υπηρεσίες και οι ποδηγετημένοι δικαστές δουλεύουν «υπερωρίες» στο πλαίσιο της εκτεταμένης καταστολής.
Απέναντι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών, προβάλλει ως επιχεί...