Αντιδράσεις Βρυξελλών και ΝΑΤΟ για «κινεζική κυβερνοκατασκοπεία» σε βάρος της Τσεχίας Ημερομηνία:
28/5/2025, 14:48 - Εμφανίσεις: 31
Η Τσεχία κατηγόρησε την Τετάρτη την Κίνα για «κακόβουλη κυβερνοεπίθεση» σε δίκτυο επικοινωνίας του υπουργείο Εξωτερικών, ένα επεισόδιο κατασκοπείας για το οποίο κλήθηκε για εξηγήσεις ο κινέζος πρεσβευτής στην Πράγα.
Η επίθεση που συνεχιζόταν από το 2022 πραγματοποιήθηκε από την ομάδα κυβερνοκατασκοπείας APT31, η οποία σύμφωνα με την Τσεχία συνδέεται με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.
Ύστερα από την ανίχνευση της επίθεσης το υπουργείο ενεργοποίησε νέο σύστημα επικοινωνίας με αυξημένα μέτρα ασφάλειας, δήλωσε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Κάλεσα τον Κινέζο πρεσβευτή για να καταστήσω σαφές ότι τέτοιες εχθρικές ενέργειες έχουν σοβαρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις μας» έγραψε.
Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Τσεχίας, δήλωσε λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Τσεχική Δημοκρατία έπειτα από την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση σε βάρος του υπουργείου Εξωτερικών της» δήλωσε.
«Παρατηρούμε με αυξανόμενη ανησυχία το εξελισσόμενο μοτίβο κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» πρόσθεσε.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ε.Ε. και οι χώρες-μέλη της, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, παραμένουν αλληλέγγυοι με την Τσεχία αναφορικά με την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποτελούν ολοένα και πιο πολύ τον στόχο κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα τα τελευταία χρόνια και η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τις αποτρέψει, συμπλήρωσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Ένωση.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η Κάλας δήλωσε ότι η ΕΕ καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες, όπως δήλωσε η ίδια, αντιβαίνουν στις διεθνώς συμφωνηθείσες νόρμες για το πώς τα κράτη θα πρέπει να συμπεριφέρονται στον κυβερνοχώρο.