Αργεντινή – Ηνωμένο Βασίλειο: Ένταση για τα Φώκλαντ Ημερομηνία:
26/5/2025, 06:48 - Εμφανίσεις: 39
Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύσει σε τεράστιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σολομού στις Νήσους Φώκλαντ/Μαλβίνες, τις οποίες κατέχει από το 1830 και η Αργεντινή θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς της.
Το νέο αυτό βιομηχανικό εγχείρημα έρχεται να προστεθεί στους ήδη προσοδοφόρους τομείς του πετρελαίου και της αλιείας γύρω από το αρχιπέλαγος.
Το έργο αναπτύσσεται από την εταιρεία Unity Marine, εγγεγραμμένη στις Μαλβίνες (έτσι τα λένε οι Αργεντίνοι) και με κεφάλαια από τη Βρετανία και τη Δανία (μέσω της Fortuna και της F-Land ApS), η οποία σχεδιάζει την κατασκευή έως οκτώ υπεράκτιων μονάδων εκτροφής σολομού στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, κοντά στην νήσο Σολεδάδ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ετήσια παραγωγή 50.000 τόνων σολομού, με δυνατότητα επέκτασης στις 200.000 τόνους τα επόμενα χρόνια.
Η αρχική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.
Αν και οι αρχές της περιοχής των Φώκλαντ έχουν ξεκινήσει διαβούλευση με τον πληθυσμό των 3.700 κατοίκων, αυτή δεν είναι δεσμευτική και όλα δείχνουν ότι το Λονδίνο θα προχωρήσει ανεμπόδιστα στα σχέδιά του.
Ο διευθυντής της Unity Marine, Τζέιμς Γουάλας, δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό οικονομικό βήμα προς τα εμπρός για τις Μαλβίνες», παραβλέποντας εντελώς τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από την πλευρά της Αργεντινής, πολλές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει έντονη αντίθεση.
Η ΜΚΟ Por el Mar προειδοποιεί ότι οι μονάδες σολομού απειλούν με οικολογική καταστροφή τον Νότιο Ατλαντικό, απελευθερώνοντας χημικά, αντιβιοτικά και δημιουργώντας «νεκρές ζώνες» από τα απόβλητα των ψαριών.
Επισημαίνεται ότι η επαρχία της Γης του Πυρός στην Αργεντινή, στην οποία υπάγονται και οι Μαλβίνες κατά το Σύνταγμα της χώρας, έχει απαγορεύσει από το 2021 αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Νέα κόντρα Πάντως, η Unity Marine επιμένει ότι το έργο της είναι πλήρως βιώσιμο και θα δημιουργήσει πρότυπα διεθ...