ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Έκθεση κόλαφος για την ποιότητα εργασίας - Υπερεργασία, ελαστικά ωράρια, επιβάρυνση της υγείας Ημερομηνία:
7/5/2025, 23:04 - Εμφανίσεις: 54
Προβλήματα στη διευθέτηση χρόνου εργασίας, επισφάλεια και έλλειψη προστασίας από εκμετάλλευση, απλήρωτες υπερωρίες, επιβάρυνση της υγείας σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στη νέα έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ποιότητα της εργασίας στη χώρα μας.
Από την επεξεργασία των στοιχείων είναι εμφανές πως η Ελλάδα απέχει χιλιόμετρα από τις τις «καλές» και «ποιοτικές» θέσεις εργασίας που έχει υποσχεθεί κατ΄ επανάληψη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας που ήρθε με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι σε νηπιακό στάδιο ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές υπολείπονται σημαντικά.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τα εμπειρικά ευρήματα της πρώτης δημοσκοπικής έρευνάς του για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα με τα αποτελέσματα να είναι κόλαφος… googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η ποιοτική δουλειά δεν σημαίνει μόνο αξιοπρεπή μισθό, αλλά και ασφάλεια στην εργασία, καλές εργασιακές προοπτικές, περιβάλλον όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται χρήσιμος και το οποίο διασφαλίζει την ψυχική και σωματική του υγεία, την ισορροπημένη προσωπική και οικογενειακή ζωή Σκοπός της έρευνας είναι να εξεταστούν αναλυτικά διαστάσεις της ποιότητας της εργασίας, όπως το φυσικό της περιβάλλον, η ένταση της εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η εργασιακή επισφάλεια κ.ά.
βάσει των ίδιων των ατομικών εμπειριών και των απόψεων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εργάζεται επιπλέον ώρες από αυτές που ορίζει η σύμβαση εργασίας του Ένας στους δύο εργάζεται επιπλέον ώρες Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν επιπλέον διαστάσεις της χαμηλής ποιότητας και της αντικοινωνικής και αντιπαραγωγικής οργάνωσης του χρόνου εργασίας περιλαμβάνοντας με υψηλά ποσοστά τύπους εργασίας, όπως η εργασία το Σαββατοκύριακο, τη νύχτα, στον ελεύθερο χρόνο ή με απροειδοποίητη αλλαγή βάρδιας...