Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Πώς οι μετανάστες εργάτες αυξάνουν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης Ημερομηνία:
11/5/2025, 17:04 - Εμφανίσεις: 17
Eνώ η ΕΕ σκληραίνει τη μεταναστευτική της πολιτική, νέα ανάλυση της ΕΚΤ παραδέχεται ότι η έστω αργή ανάπτυξη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες εργάτες.
Σε κείμενο που υπογράφουν τέσσερις οικονομολόγοι και ειδικοί της εργασίας, καταγράφουν με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία τη συμβολή της εργασίας των μεταναστών στο ΑΕΠ και στην αύξηση της απασχόλησης.
Όπως τονίζουν, παρά τα προβλήματα έπειτα από την πανδημία, η οικονομία της ευρωζώνης σταθεροποιήθηκε χάρη στην αύξηση του πληθυσμού και την αυξημένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενισχύθηκαν σημαντικά από την εισροή ξένων εργαζομένων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, που βασίζεται σε στοιχεία από εθνικούς λογαριασμούς και την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Εurostat, το εργατικό δυναμικό της ευρωζώνης αυξάνεται παρά τη χαμηλή γεννητικότητα και τη συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας (15-64 χρόνων).
Πώς οι μετανάστες αυξάνουν το ΑΕΠ Αν και οι ξένοι εργαζόμενοι αντιπροσώπευαν μόλις το 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού το 2022, ευθύνονται για το 50% της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού τα τελευταία τρία χρόνια.
Αυτό ισοδυναμεί με 3,1 εκατομμύρια επιπλέον εργαζομένους.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ κάνουν «ταληράκια» το πώς οι μετανάστες εργάτες συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Καταρχάς κάνουν ανάλυση στην τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σε τρεις παράγοντες: Τη συμβολή της παραγωγικότητας της εργασίας, του ποσοστού απασχόλησης και του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού σε εργάσιμη ηλικία.
Ακολούθως κάνουν ανάλυση στα ποσοστά απασχόλησης και τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, αναφορικά με τη συμβολή των ντόπιων και των αλλοδαπών εργαζομένων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Παρατηρούν ότι οι ντόπιοι εργαζόμενοι έχουν αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησής τους, γεγονός που αντισταθμίζει μερικώς τις επιπτώσεις της στασιμότητας ή της μεί...