Το πολιτικό στραπάτσο Μερτς στη Γερμανία, το «στοίχημα» Μακρόν και η κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη Ημερομηνία:
7/5/2025, 06:40 - Εμφανίσεις: 33
Υπό τη «μέγγενη» κλιμακούμενων γεωπολιτικών προκλήσεων και με σημειολογικό ορόσημο την 75η επέτειο από τη διακήρυξη Σούμαν, στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η προαναγγελθείσα εδώ και καιρό συνάντηση των Εμανουέλ Μακρόν και Φρίντριχ Μερτς σήμερα, στο Παρίσι, αναμενόταν ως οιονεί επανεκκίνηση για την πολλαπλά δοκιμαζόμενη ΕΕ.
Υπό τις υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες, αυτό το κατά τα λοιπά εθιμοτυπικό ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα -το πρώτο στο εξωτερικό για κάθε νέο καγκελάριο της Γερμανίας έπειτα από την εκλογή του- έχει στόχο να βάλει τις βάσεις για πλήρη επαναφορά του γαλλογερμανικού άξονα, που επί της καγκελαρίας του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς φάνταζε ξεχαρβαλωμένος.
Όμως η πρωτοφανώς επεισοδιακή εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στο αξίωμα του καγκελάριου, την Τρίτη, επέφερε βαρύ πλήγμα στο πολιτικό προφίλ του.
Μια ταπείνωση που θέτει εν αμφιβόλω εξαρχής τα σχέδιά του να γίνει ο επόμενος ισχυρός ηγέτης της Γερμανίας, πολλώ μάλλον της Ευρώπης.
Προσώρας το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καγκελάριος Μερτς δεν έχει «λευκή επιταγή» στην άσκηση πολιτικής.
Ο δε κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ίσως να αποδειχθεί το ίδιο ή ακόμα πιο εύθραυστος σε συνοχή από τον προηγούμενο που κατέρρευσε, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό του.
Πρακτικά η αλλαγή σελίδας στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου φαντάζει να είναι από το ίδιο «κεφάλαιο» πολιτικής ασιγουριάς, που αποτελεί τον τελευταίο καιρό επίσης γνώρισμα στην κεντρική πολιτική σκηνή του Παρισιού.
Και στις δύο πλευρές του γαλλογερμανικού άξονα οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες δεν είναι δημοφιλείς, τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας συρρικνώνονται ως κοινοβουλευτικές δυνάμεις και η ακροδεξιά παραμονεύει στο κατώφλι της εξουσίας, εν μέσω διεύρυνσης των ανισοτήτων και κρίσης κόστους ζωής.
Στο φόντο είναι η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός πια όχι μόνο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και των ΗΠΑ της εποχής Τραμπ 2.0, οι εμπορικοί πόλεμοι της Ουάσιγκτον, η παράλληλη κρίση στο ΝΑΤΟ, ο επαναπρογραμματισμός της αρχιτεκτονικής...