Έρευνα: Θανατηφόρος μύκητας απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη Ημερομηνία:
5/5/2025, 15:24 - Εμφανίσεις: 64
Φονικός μύκητας φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο τον πλανήτη ενόσω επιδεινώνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με την αύξηση της θερμοκρασίας να επιταχύνει την εξάπλωσή του σε βόρειες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.
«Σε 50 χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετικά τα μέρη όπου θα αναπτύσσονται τα φυτά και τα μικρόβια που θα μας μολύνουν» Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα για τον ασπέργιλλο, ο οποίος ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από πνευμονικές και αναπνευστικές ασθένειες, ενώ πλήττει ιδιαίτερα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Ο Νόρμαν Βαν Ρίτσεν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που συνέγραψε την εν λόγω μελέτη, δήλωσε ότι ο κόσμος πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την αύξηση των παθογόνων μυκήτων, οι οποίοι ευδοκιμούν σε πολλά περιβάλλοντα συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των σπιτιών.
«Οι μυκητιασικές λοιμώξεις θα αποτελέσουν παράγοντα που θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.
Όπως γράφουν οι Financial Times αναφερόμενοι τα ευρήματα της έρευνας, οι κλιματικές αλλαγές διευρύνουν τη γεωγραφική εμβέλεια πολλών δυνητικά θανατηφόρων παθογόνων, όπως αυτά που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Οι μύκητες αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο, λόγω των σπόρων τους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, της έλλειψης θεραπειών για τις ασθένειες που προκαλούν και της αυξανόμενης αντοχής στα υπάρχοντα φάρμακα.
Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ο Aspergillus fumigatus θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε επιπλέον ποσοστό 77% έως το 2100, ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκθέτοντας ενδεχομένως εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη στη μόλυνση.
Ο ασπέργιλλος στις καλλιέργειες Ένα δεύτερο είδος που ζει σε καλλιέργειες, ο μύκητας Aspergillus flavus, εκτιμάται ότι θα εξαπλωθεί κατά 16% επιπλέον της επικράτειας της βόρειας Κίνας, της Ρωσίας, της Σκανδιναβίας και της Αλάσκας έως το 2100.
Αυτό θα απειλήσει τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων εξαιτίας της παραγωγής αφλατοξινών (καρκιν...