Οθόνη Vs Βιβλίο: Νέα έρευνα απαντά τι είναι καλύτερο γιατον εγκέφαλο των παιδιών Ημερομηνία:
27/4/2025, 13:32 - Εμφανίσεις: 65
Μπορεί οι οθόνες και η τεχνολογία να ελκύουν τα μικρά παιδιά, αλλά νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας διαφέρει πολύ όταν τους διαβάζει κανείς μια ιστορία από ένα βιβλίο.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πράγματι ευρείες διαφορές μεταξύ της ανάγνωσης βιβλίων και των μέσων οθόνης στα αποτελέσματα των παιδιών, ωστόσο ελάχιστες έρευνες έχουν συγκρίνει άμεσα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο στη διάρκεια αυτών των δύο δραστηριοτήτων.
Μια από αυτές τις πρόσφατες έρευνες δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Developmental Science.
Ειδικότερα, ομάδα νευροεπιστημόνων, αξιοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται λειτουργική φασματοσκοπία εγγύς υπερύθρου ακτινοβολίας, παρατήρησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου στη διάρκεια της ζωντανής ανάγνωσης βιβλίων, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την κοινωνική κατανόηση, ενώ ο χρόνος μπροστά στην οθόνη παρήγαγε πιο ισορροπημένη δραστηριότητα και στα δύο ημισφαίρια.
Το πείραμα Στη μελέτη πήραν μέρος 28 παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας μεταξύ 3 και 6 χρόνων.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε δύο ειδών εξιστόρησης ιστορίας.
Στη μια ένας ερευνητής καθόταν δίπλα στο παιδί, διαβάζοντας δυνατά από ένα έντυπο βιβλίο.
Στην άλλη, ένα παιδί καθόταν μπροστά στην οθόνη και άκουγε την ιστορία από μια ηχογραφημένη φωνή.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, την αφηγηματική κατανόηση και την κοινωνική νόηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ζωντανή ανάγνωση βιβλίων προκάλεσε μεγαλύτερη ενεργοποίηση στη δεξιά δεξιά κροταφοβρεγματική σύνδεση, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με κοινωνικές διεργασίες όπως η προσοχή στις αρθρώσεις και η κατανόηση των σκέψεων των άλλων.
Η ενεργοποίηση σε αυτήν την περιοχή ήταν σημαντική στη διάρκεια της ανάγνωσης βιβλίων, αλλά όχι στη διάρκεια της περιόδου μπροστά στην οθόνη.
Στις ευρύτερες περιοχές ενδιαφέροντος, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις κατά την ανάγνωση βιβλίων ήταν ισχ...