Πιο υγιής η εγκεφαλική λειτουργία των ατόμων άνω των 50 που χρησιμοποιούν smartphones Ημερομηνία:
26/4/2025, 22:44 - Εμφανίσεις: 90
Οι φόβοι ότι τα smartphones, τα tablets και άλλες συσκευές θα ήταν δυνατόν να οδηγήσουν στην άνοια στην τρίτη ηλικία αμφισβητήθηκαν από έρευνα που διαπίστωσε χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης σε ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον Guardian, ανάλυση δημοσιευμένων μελετών που εξέτασαν τη χρήση της τεχνολογίας και τις νοητικές δεξιότητες σε περισσότερους από 400.000 ηλικιωμένους διαπίστωσε ότι οι άνω των 50 χρόνων που χρησιμοποιούσαν μεθοδικά ψηφιακές συσκευές είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής παρακμής από εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν λιγότερο.
Χαμηλότερος κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης Δεν είναι σαφές αν η τεχνολογία αποτρέπει τη νοητική παρακμή ή αν οι άνθρωποι με καλύτερες γνωστικές δεξιότητες απλώς τις χρησιμοποιούν περισσότερο, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα αμφισβητούν τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος της οθόνης οδηγεί σε αυτό που έχει ονομαστεί «ψηφιακή άνοια».
«Για την πρώτη γενιά που εκτέθηκε στα ψηφιακά εργαλεία, η χρήση τους σχετίζεται με πιο καλή γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο Dr Jared Benge, κλινικός νευροψυχολόγος στο Ολοκληρωμένο Κέντρο Μνήμης του UT Health Austin.
«Αυτό είναι ένα πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένων των ανησυχιών για τη σήψη του εγκεφάλου και την ψηφιακή άνοια».
Ο Benge και ο συνάδελφός του Dr Michael Scullin, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας, ανέλυσαν 57 δημοσιευμένες έρευνες που εξέτασαν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε 411.430 ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 69 χρόνων και όλοι είχαν πραγματοποιήσει γνωστικό τεστ ή διάγνωση.
Η τεχνολογία ως εργαλείο ενίσχυσης του εγκεφάλου Οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία απόδειξη για την ιστορία της ψηφιακής άνοιας, η οποία υποδηλώνει ότι η ισόβια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας οδηγεί σε νοητική παρακμή.
Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η χρήση υπολογιστή, smartphone, διαδικτύου ή κάποιου συνδυασμού αυτών σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.