Γιατί οι λιχουδιές μας φτιάχνουν τη διάθεση; Ημερομηνία:
23/4/2025, 07:04 - Εμφανίσεις: 26
Όταν νιώθουμε άγχος, μια συνήθης λύση είναι να στραφούμε στο αγαπημένο μας comfort food – σοκολάτα, πατατάκια, τηγανητές πατάτες, παγωτό, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
Όμως η αναζήτηση παρηγοριάς στο φαΐ αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης – της ορμόνης του άγχους – δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Πολύ χειρότερα όμως, η επαναλαμβανόμενη επιλογή αυτών των «λιχουδιών», μπορεί επίσης να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου, την ισορροπία του μεταβολισμού μας και τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.
Οι διαιτολόγοι παραδέχονται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των διατροφικών μας επιλογών και των συναισθημάτων μας, από το είδος του φαγητού που επιλέγουμε, μέχρι την παραγγελία του απ΄ έξω ή το μαγείρεμα στο σπίτι, ακόμα κι αν αποφασίζουμε να φάμε ένα ψάρι τηγανητό ή ψητό.
Οι τροφές – λιχουδιές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα μακροχρόνια υγειονομικά προβλήματα Τα τσιπς μπορούν να αντικατασταθούν με τραγανά λαχανικά, υποστηρίζουν οι ειδικοί Όμως αυτός ο φαύλος κύκλος που ξεκινά με το άγχος και τα φαγητά –λιχουδιές, δεν σταματά εκεί.
Συνεχίζει και με αισθήματα ενοχών, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας Γουίτνεϊ Λινσενμάιερ, η οποία τονίζει τις συνέπειες όταν το παρακάνουμε με το φαγητό.
Σημειώνει όμως, ότι «μπορεί κάποιος που είναι λυπημένος να απολαμβάνει ένα φαγητό που τον κάνει να νιώσει καλύτερα.
Όμως το κλειδί, είναι να συνειδητοποιήσει τι κάνει και γιατί, και να εντοπίσει άλλες λύσεις όπως ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο ή μια βόλτα».
Όταν κάποιος αγχώνεται, το σώμα απελευθερώνει μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, την ορμόνη κορτιζόλη.
Αυτή αυξάνει τη ροή του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και άλλους παράγοντες όπως η πήξη του αίματος.
Με την πάροδο του χρόνου, τα επίμονα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης θα μπορούσε να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα υγειονομικά προβλήματα, όπως παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο.
Φλεγμονή Οι τροφές – λιχουδιές με τη σειρά τους, επιβαρύνο...