Έρευνα: Η κακή ακοή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο Ημερομηνία:
9/4/2025, 10:24 - Εμφανίσεις: 77
Οι διαταραχές στην ακοή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «Heart».
Όπως προκύπτει από τη πολυετή μελέτη, η ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την απώλεια ακοής θα μπορούσε να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συσχέτιση με τα προβλήματα καρδιάς.
Η απώλεια ακοής θα μπορούσε να αντανακλά την αγγειακή υγεία χρησιμεύοντας ως προγνωστικός παράγοντας για την καρδιά Η απώλεια ακοής απαντάται όλο και πιο συχνά ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ενώ και η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται επηρεάζοντας περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα της βρετανικής βάσης δεδομένων UK Biobank από 164.431 συμμετέχοντες που είχαν ολοκληρώσει τεστ για να προσδιοριστεί η ικανότητα ακοής.
Από αυτούς, περίπου 160.062 δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας.
Για τις ανάγκες της μελέτης δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες με βάση τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε μια δοκιμασία τριπλής ψηφιοποίησης (DTT), η οποία ελέγχει για προβλήματα ακοής αξιοποιώντας τυχαίους συνδυασμούς ψηφίων σε θόρυβο υποβάθρου: φυσιολογική ακοή, ανεπαρκής ακοή και κακή ακοή.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και περίπου το 55% ήταν γυναίκες. Όπως τονίζει ο Independent, κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης αλλά στη διάρκεια 11ετούς περιόδου παρακολούθησης, περίπου 4.449 εμφάνισαν την πάθηση.
Επισημαίνεται ότι η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν θα μπορούσε να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια και πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.
Η έρευνα Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέχθησαν αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με την τρέχουσα υγεία, τον τρόπο ζωής και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.
Η κοινωνική απομόνωση αξιολογήθηκε βάσει της συχνότητας επισκέψεων φίλων ή συγγενών και τις δραστηριότητες αναψυχής.
Ακόμα αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και η ψυχολογική δυσφορία.