Προοπτικές απασχόλησης: Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα -Τι έδειξε διεθνής έρευνα της Manpower Ημερομηνία:
13/3/2025, 16:36 - Εμφανίσεις: 47
Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία, κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης το β’ τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.
Ο πολυεθνικός κολοσσός εύρεσης εργασίας και διαχείρισης προσωπικού μόλις δημοσίευσε τα νέα στοιχεία για τις προοπτικές απασχόλησης σε 41 χώρες – συγκαταλεγομένης και της Ελλάδας.
Η έκθεση συνοδεύεται από μια ξεχωριστή ανάλυση ειδικά για τη χώρα μας, μέσω συνεντεύξεων με αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών από όλους τους κλάδους.
πηγή: ManpowerGroup Πρωτιά σε καταναλωτικά αγαθά-υπηρεσίες Η πρώτη χαρακτηριστική διαφορά της Ελλάδας, έναντι του διεθνούς μέσου όρου, είναι ότι στη χώρα μας την πρωτοκαθεδρία στις προοπτικές απασχόλησης έχει ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο τομέας των αγαθών-υπηρεσιών έρχεται στην πέμπτη θέση στις προοπτικές απασχόλησης, ανάμεσα σε εννέα κλάδους.
Το παραπάνω εύρημα «κουμπώνει» με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, που δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας είναι το εμπόριο και η εστίαση, απασχολώντας αθροιστικά σχεδόν τον έναν στους τρεις εργαζόμενους.
Συνδέεται επίσης με τη μάλλον θλιβερή διαπίστωση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ότι στην Ελλάδα η απασχόληση σε δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας παραμένει ισχνή.
Ένα στοιχείο όπου συμπλέουμε με το διεθνή μέσο όρο αφορά τον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος είναι ψηλά στην κλίμακα με τις θετικές προοπτικές απασχόλησης.
Ωστόσο σε ετήσιο επίπεδο, σημειώνεται αισθητή υποχώρηση.
πηγή: ManpowerGroup Πτωτική απασχόληση σε ενέργεια-επικοινωνίες Μια άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι ότι στη χώρα μας οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βαίνουν διαρκώς πτωτικά εδώ και ένα χρόνο, και μάλιστα με σημαντική επιδείνωση σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2024 (-32%).
Αντιθέτως σε διεθνές επίπεδο ο κλάδος της ενέργειας εμφανίζει θετικές προοπτικές απασχόλησης όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και με συγκρατημένο ρυθμό σε σύγκριση με...