Έρευνα: Nέες συμφωνίες για μπαταρίες πρέπει να επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι Ημερομηνία:
12/2/2025, 21:20 - Εμφανίσεις: 112
Tην επίτευξη νέων συμφωνιών με ιάπωνες και κορεάτες κατασκευαστές μπαταριών θα πρέπει να επιδιώξει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και η Ευρώπη ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, προτείνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dunne Insights για λογαριασμό του ιδρύματος Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για Ενεργειακή Ασφάλεια (EIES).
Προτεραιότητα σε Ιάπωνες, Κορεάτες και γενναίες επενδύσεις «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε συμφωνίες με κορεάτες και ιάπωνες κατασκευαστές μπαταριών, να επιδιώξουν την απόκτηση τεχνογνωσίας για την αύξηση της παραγωγής καθώς και να επενδύσουν προς όφελος στρατηγικών που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα της Ευρώπης», τονίζει η επίμαχη μελέτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε giga-factories μπαταριών τα οποία θα ήταν δυνατόν να αποτελούν κοινοπραξίες με Κορέατες και Ιάπωνες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Μακροπρόθεσμα και έως το 2035, σύμφωνα με την μελέτη, θα πρέπει να επενδυθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει την «στρατηγική της αυτονομία» από την Κίνα.
«Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει οικονομικά την “υποτέλεια” και την αποκλειστική εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές», δήλωσε ο επικεφαλής της Dunne Insights, Michael Dunne, σημειώνοντας ότι «είναι πλέον καιρός για αποφασιστική δράση προς την κατεύθυνση μιας ηγέτιδας βιομηχανίας που δημιουργεί θέσεις εργασίας και καινοτομεί».
Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή μια δεκαετία πίσω από την Κίνα σε επίπεδο τεχνολογίας μπαταριών, ανάπτυξης της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας με δεδομένο ότι η δεύτερη ελέγχει το 79% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών αλλά και από 60 έως το 95% (αναλόγως την πρώτη ύλη) της επεξεργασίας των κρίσιμων ορυκτών που αξιοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών.
Επιπλέον, η Κίνα έχει ήδη τη δυνατότητα να καλύψει το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα αλλά και το σύνολο της ζήτησης για μπαταρίες ιόντων λιθίου.