Ο πρωινός καφές προστατεύει την καρδιά και δεν διαταράσσει τον κιρκάρδιο ρυθμό και τις ορμόνες Ημερομηνία:
8/1/2025, 12:44 - Εμφανίσεις: 116
Όταν ο καφές καταναλώνεται το πρωί σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους πίνουν καφέ όλη την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «European Heart Journal».
Το όφελος εντοπίστηκε τόσο σε όσους έπιναν 2 -3 φλιτζάνια καφέ όσο και σε όσους έκαναν μεγάλη κατανάλωση Στην έρευνα έδωσαν το 'παρών' 40.725 ενήλικες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ την περίοδο 1999 – 2018.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για όλα τα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, που κατανάλωναν τουλάχιστον για μία ημέρα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σε μια υποομάδα 1.463 ατόμων ζητήθηκε να συμπληρώσουν λεπτομερές ημερολόγιο κατανάλωσης τροφίμων και ποτών για μία εβδομάδα.
Μετά οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τα αρχεία των θανάτων και την αιτία θανάτου για μια περίοδο εννιά έως δέκα χρόνων.
Καφές: Τι έδειξε η 20ετής έρευνα Περίπου το 36% των ατόμων που έδωσαν το 'παρών' στη μελέτη έπιναν καφέ το πρωί, το 16% έπιναν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το 48% δεν έπιναν καφέ.
Όσοι έπιναν καφέ το πρωί είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Αυτό το όφελος εντοπίστηκε τόσο σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ (2-3 φλιτζάνια) όσο και σε όσους έκαναν μεγαλύτερη κατανάλωση (περισσότερα από τρία φλιτζάνια).
Οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο καφέ επωφελήθηκαν από μικρότερη μείωση του κινδύνου.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όσους έπιναν καφέ όλη την ημέρα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Ο επικεφαλής της μελέτης, Λου Κι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τρ...