Πώς η φρουκτόζη θα μπορούσε να τροφοδοτεί τον καρκίνο Ημερομηνία:
30/12/2024, 13:24 - Εμφανίσεις: 116
Η φρουκτόζη, συστατικό της λευκής ζάχαρης και των γλυκαντικών σιροπιών που χρησιμοποιούνται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, προσφέροντάς τους όχι καύσιμα αλλά πρώτες ύλες για τον πολλαπλασιασμό τους, υποδεικνύει μελέτη σε πειραματόζωα.
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ανησυχίες για πιθανή σχέση της φρουκτόζης με τον καρκίνο αλλά και με μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, καθώς η κατανάλωση σακχάρων αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Σχεδόν τα πάντα περιέχουν φρουκτόζη.
Δεν είναι μόνο τα γλυκά αλλά και τρόφιμα όπως οι σάλτσες ζυμαρικών, οι σάλτσες για σαλάτα και το κέτσαπ» δήλωσε ο Γκάρι Πάτι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.
«Αν δεν προσπαθείτε ενεργά να την αποφύγετε, κατά πάσα πιθανότητα είναι μέρος της διατροφής σας» είπε.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ρυθμός αύξησης των όγκων επιταχύνθηκε κατά δύο φορές ή και περισσότερο» Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που έχει ίδιο μοριακό τύπο με τη γλυκόζη αλλά μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο.
Η γλυκόζη είναι το καύσιμο που προτιμούν όλα τα κύτταρα του σώματος, ενώ η φρουκτόζη χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από τα κύτταρα του ήπατος και του λεπτού εντέρου.
Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης στη σύγχρονη διατροφή προέρχεται από τη σουκρόζη, τη γνωστή μας ζάχαρη, η οποία συνίσταται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα φρουκτόζης, καθώς και από τα σιρόπια φρουκτόζης που παράγονται από άμυλο καλαμποκιού ή σιταριού.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Τα σιρόπια αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη και αρκετά φθηνότερη από τη ζάχαρη.
Σε διάστημα ενός αιώνα, επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, η κατανάλωση φρουκτόζης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κα...